NS: Na ulicama 10 dečaka bandita

Izvor: B92, 20.Sep.2013, 23:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NS: Na ulicama 10 dečaka bandita

Novi Sad -- U Novom Sadu je u svakom trenutku na ulicama 10 maloletnika sa dosijeom od nekoliko desetina krivičnih prijava, mahom sa elementima nasilja.

To su zvanični podaci Odeljenja za maloletničku delinkvenciju.

Ipak, talas nasilja koji je prethodnih nedelja šokirao Novosađane uskoro bi trebalo da se utiša, očekuje načelnik ovog odeljenja Nenad Erdeljan.

Maloletni navijač sa 90 krivičnih prijava trenutno je na izdržavanju kazne u popravnom domu i to >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zbog čitavog niza dela: razbojništava, krađa, provala, nanošenja teških povreda...

Ovaj, po godinama dečak, po krivičnim prijavama kriminalac, samo je jedan od desetak maloletnika sa više od 30 prijava: mahom krađa i razbojništava. Oni osmišljavaju kriminalne akcije, udružuju se u grupe i nabavljaju oružje.

Inspiriše ih bilo šta: borba za prevlast, napad na idole, uvreda neke od njihovih „svetinja” (kluba, nekog grafita, boja, grba). A sve sa ciljem da se dokažu.

"Imali smo zanavljanje vođa navijača, a to je uvek period kada se mlađe strukture bore za prevlast, a danas, da bi postao vođa, navijač mora da prikaže mnogo gore metode nego što je uobičajeno. Ovo su repovi tih događaja i očekujem da se stišaju, jer nisu organizovani od strane vrha struktura ", kaže Erdeljan.

Iako su incidenti proteklih dana izbacili u prvi plan upravo navijače, Erdeljan upozorava da nisu samo navijači delinkventi i da nisu ni svi navijači takvi.

"Maloletnici počine, u proseku, 10 odsto svih krivičnih dela, a najčešće su u pitanju imovinski delikti. Često im je jedini cilj da prikupe dobit za noćni provod, alkohol, odlazak u kladionicu", tvrdi Erdeljan.

Među maloletnicima sve je više onih koji imaju 14, ili i manje godina, pa ih je nemoguće kazniti. Jedan od najmlađih delinkvenata ikad je napadač na nastavnika Ivana Janeša. On ima samo deset godina.

"Novom Sadu nedostaje adekvatno prihvatilište u kojem bismo mogli da prikupljamo decu sa devijantnim ponašanjem umesto da ih šaljemo u pritvor ", apeluje Erdeljan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.