NS: Mladi hemičari dobili priznanja

Izvor: B92, 10.Jun.2012, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NS: Mladi hemičari dobili priznanja

Beograd -- Mladi hemičari, nekadašnji studenti PMF-a u Novom Sadu, dobitnici su nagrada holandske fondacije za unapređenje nauke i "Kostićevog fonda".

Iako su definitivno najbolji u svojoj oblasti, pravo pitanje je da li će kao stručnjaci ostati da izučavaju hemiju u Srbiji.

Mladi naučnik Marko Rodić jedan je od retkih koji rukuju i uspešno eksperimentišu na difraktometru, vrednom nekoliko stotina hiljada evra. Ovo je jedinstvena mašina u Srbiji i uz njenu pomoć >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Marko došao do nagrade za unapređenje hemije.

"Ja sam na ovom uređaju određivao strukturu više novih jedinjenja koja sam sintetisao u laboratoriji na PMF-u u Novom Sadu. I mislim da su upravo primenjene metode, kao i akuluelnost teme, odlučile o nagradama", rekao je Marko Rodić, dobutnik nagrade fondacije "CheckMark Ger van Meel".

Markovi mentori ne kriju da je ovog puta učenik savladao učitelje.

"Ja slobodno kažem da me je nadmašio u svakom slučaju. Jedino sam u prednosti za iskustvo, više decenija rada na ovakvim problemima, ali to će on svakako brzo savladati", kaže Vladimir Divjaković, profesor na PMF-u.

U još jednoj laboratoriji na novosadskom PMF-u nastaju supstance budućnosti. Ines Malivuk i Miloš Matković su uspešno izvršili sintezu antikancerogenih supstanci, koje su jedini mogući preduslov za lečenje kancera. Međutim, za razliku od Marka Rodića, koji svoju karijeru vidi na fakultetu, Ines i Miloš kažu da za njih nema posla u Srbiji.

"Čak nema ni konkursa za biohemičare i to je veliki problem kod nas u Srbiji. Najverovatnije ću morati da odem u inostanstvo, iako sam ja želela da ostanem ovde", kazala je Ines Malivuk, dobutnica nagrade fondacije "CheckMark Ger van Meel".

"U planu su mi sada doktorske studije u inostranstvu, zato što tamo ima mnogo više opcija i veća je ponuda za dalje usmerenje koje mene zanima", rekao je Miloš Matković, dobitnik nagrade "Kostićevog fonda".

Pored toga što su za svoj uspeh dobili i prestižna priznanja, njihova mentorka kaže da je sa njima zadovoljstvo raditi.

"Ništa im nije teško, uvek su dobre volje, jako su vredni kada se radi o onome čime se bave", rekla je Mirjana Popsavin, profesorka na PMF-u.

Mnogi koji upišu Prirodno matematički fakultet u Novom Sadu maštaju o nagradama koje su osvojili Marko, Ines ili Miloš. Ipak, praksa pokazuje da, i kada stignu međunarodna priznanja, domaće institucije retko nude priliku mladima da rade i usavrše svoja naučna otkrića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.