NOVI TALAS POŽARA U AUSTRALIJI: Kanbera u opasnosti (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Feb.2020, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOVI TALAS POŽARA U AUSTRALIJI: Kanbera u opasnosti (VIDEO)

Na celom području Kanbere proglašeno je vanredno stanje kao nužna mera zbog izuzetno visokih temperatura i jakog vetra koji će, prema prognozama, potrajati tokom celog vikenda.

Visoke temperature i jak vetar podstiču širenje požara nadomak australijske prestonice Kanbere.

Glavni autoput je zatvoren i izdato je upozorenje da evakuacija iz pojedinih delova grada nije bezbedna.

Nebo iznad prestoničkog autoputa Monaro je narandžasto-crvene boje zbog nekontrolisanog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << plamena koji je zahvatio površinu od preko 35.000 hektara.

Komesarka Agencije za vanredne situacije Džordžina Vilan ukazala je da požari sami generišu posebne vremenske prilike i da u kombinaciji s pravcem vetra doprinose intenzitetu vatrene stihije.

Ovo je prvo vanredno stanje u ovoj oblasti od 2003. godine kada je četvoro ljudi izgubilo život, a 500 stambenih objekata nestalo u požarima.

Vatra besni i nešto dalje, južno od Kanbere, u državi Novi Južni Vels, gde se 22. januara srušio avion za gašenje požara. U toj nesreći su poginula trojica američkih vatrogasca.

Prema prognozama, u nedelju se očekuju temperature i do 40 stepeni, zbog čega je izdato javno upozorenje lokalnom stanovništvu.

Ukupno, preko 60 požara besni u Novom Južnom Velsu, ali je samo jedna trećina pod kontrolom. Za područja koja nisu zahvaćena požarima, meteorološka prognoza najavljuje intenzivnu kišu, a vlasti upozoravaju na moguće "jake poplave opasne po život".

U razornoj višemesečnoj sezoni požara u Australiji, od septebra prošle godine do sada život su izgubile 33 osobe i, kako se procenjuje, milijarda jedinki faune, 2.500 kuća je uništeno, a sprženo je 11,7 miliona hektara.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.