NOVI EKO-PROBLEM: Ove čestice NE dolaze iz auspuha

Izvor: Mondo, 12.Jul.2019, 19:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOVI EKO-PROBLEM: Ove čestice NE dolaze iz auspuha

Britanska vlada upozorava da bi čestice pneumatika i iz kočnica svih vozila uskoro "mogle imati veći uticaj na javno zdravlje od izduvnih gasova"

 Štetan nivo zagađenja neće se smanjiti čak i ako električni automobili postanu rasprostranjeni, upozorava izveštaj britanske vlade.

Posebno se ističe da mikro-čestice iz kočnica, pneumatika i površine puta doprinose opasnim emisijama – bez obzira na tip vozila.

Ovako nastali otpad >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << doprinosi zagađenju okeana sa čak 28 odsto ukupne količine mikroplastike koja završava u svetskim morima.

 Najbolji način da se smanji zagađenje vazduha jeste smanjenje ukupnog obima saobraćaja, navodi se u izveštaju ekspertske grupe za kvalitet vazduha. Navode se i druge ideje, poput smanjenja maksimalno dozvoljene brzine, kao i stvaranje emisionih limita za kočione pločice i gume.

U izveštaju se navodi da se zagađenje izduvnim gasovima smanjilo, zahvaljujući propisima koje je postavila EU, ali se povećalo zagađenje koji dolazi iz ne-izduvnih izvora, prenosi Dejli Mejl.

Ne-izduvne čestice iz britanskog voznog parka treba smatrati potencijalno većim uticajem po javno zdravlje od čestica izduvnih gasova, navodi se.

Postojeće procene govore da izloženost zagađenjom vazduhu godišnje ubije oko 29.000 Britanaca.

Čestice koje se emituju u vazduh se klasifikuju kao PM10, veličine manje od 10 mikrometara, i PM2,5, koji su manji od 2,5 mikrometra. Zbog njihove male veličine, one se mogu udahnuti i završiti duboko u plućima i grlu, uzrokujući zdravstvene probleme.

U izveštaju se navodi da će električni automobili proizvoditi manje emisije, ali da izraz "vozilo bez emisija" nije tačan. Iako električni automobili ne proizvode izduvne gasove, oni stvaraju emisije "u lancu snabdevanja energijom u zavisnosti od izvora električne energije".

Ističe se kao pozitivno usporavanje takozvanim regenerativnim kočenjem, koje uključuje smanjenje brzine smanjenjem snage motora, a ne klasičnim kočenjem, jer se sada u atmosferu emituje daleko manje čestica.

Plastičan otpad koji nastaje trošenjem guma i kočnica procenjuje se da čini između 5 do 28 odsto ukupne količine mikroplastike koja završi u okeanima.

U izveštaju se upozorava da su ove čestice jednako važne kao otpad koji čine plastične boce, kese i vlakna koja otpadaju sa odeće za vreme pranja.

Nakon ovog izveštaja, britanski ministri su pozvali na razvoj nove tehnologije za suzbijanje neispisanih emisija.

"Emisije iz izduvnih gasova automobila smanjuju se razvojem čistijih tehnologija – i sada postoji potreba da automobilska industrija pronađe inovativne načine za rešavanje izazova zagađenja vazduha iz drugih izvora", rekao je britanski ministar životne sredine.

Britanska vlada planira da zabrani prodaju svih novih dizel i benzinskih automobila od 2040. godine, ali ovaj izveštaj ukazuje na to da se mora učiniti više kako bi se rešile emisije i iz drugih izvora.

Poslanici u komitetu za klimatske promene saopštili su ranije ove godine da će električni automobili imati istu cenu kao modeli na fosilnih goriva do 2030. godine.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.