NOVI DETALJI: Putin će držati govor na paradi!

Izvor: Press, 11.Okt.2014, 09:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOVI DETALJI: Putin će držati govor na paradi!

Lider Ruske Federaciej obratiće se narodu tokom defilea Vojske Srbije, razgovarati sa srpskim rukovodstvom i položiti vence na Groblju oslobodilaca Beograda. Stiže delegacija sa 150 članova
Ruski predsednik Vladimir Putin započinje svoju posetu Srbiji, 16. oktobra, oko >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << podne. On će se u Palati „Srbija“ sresti sa Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem i sa srpskim rukovodstvom prisustvovaće potpisivanju nekoliko značajnih sporazuma. Putin će učestvovati i na vojnoj paradi povodom 70-godišnjice oslobođenja Beograda, na kojoj će se i obratiti prisutnima, a položiće i vence na groblju palim oslobodiocima srpske prestonice.



Ovo za „Novosti“ otkriva ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin, koji naglašava da je ova poseta, izvan svake sumnje pozitivan i izvanredan događaj:

- Glavno je da se oseća pozivitno usmerenje i podrška Srba. Srpski prijatelji očekuju i pozdravljaju posetu Putina. Poseta ima simboličan i pozitivan smisao i za Srbiju i za Rusiju i za Evropu. Beograd su oslobodili partizani i Crvena armija, bez bombardovanja i razaranja grada, i mnogi životi su na taj način spaseni. Poseta je prilika da naša rukovodstva otvoreno, oči u oči, razmene mišljenja i razmotre mogućnosti saradnje. Objektivno nas ništa ne razdvaja, i to je naše bogatstvo. Treba da vodimo računa o našim interesima. Ova poseta nikome ne šteti!

Ambasador Čepurin kaže da Putin ne donosi u Beograd nikakve ultimatume niti specijalne zahteve. Očekuje se da će među temama glavno mesto zauzeti pitanja bilateralne saradnje, pre svega ekonomskih odnosa:

- Razumljiva je težnja Srbije ka EU - svet se globalizuje. Ovo nije izbor ili-ili, ako se priključiš EU bićeš protiv Rusije i obrnuto, ako sarađuješ sa evroazijskom privrednom unijom, onda si protiv EU. Ta logika nije ispravna.

Ruski državni vrh još jednom će ponoviti da stav Moskve o pitanju KiM ostaje nepromenjen, a Moskva je zadovoljna izbalansiranim stavom Srbije oko ukrajinske krize, naglašava ambasador Čepurin:

- Pitanje sankcija je zastarelo, sada treba razmišljati o tome kako da se one ukinu, jer one štete svima, stradaju i biznis i ljudi. Srbija mora da razmišlja o svojim interesima, a oni su očigledni. Srbija i Rusija su zemlje sestre. Objektivne potrebe i mogućnosti za proširenje privredne saradnje Srbije i Rusije postojale su mnogo pre ukrajinske krize i trenutna situacija može biti i šansa za vašu zemlju, da se trajno pozicionira na našem tržištu, posebno kada je reč o poljoprivrednim, farmaceutskim proizvodima, tekstilu...

Prema našim informacijama, ruska državna delegacija koja stiže u pratnji Putina imaće oko 150 ljudi i na Aerodrom „Nikola Tesla“ doleteće u tri aviona, a juče je montirana i tribine sa kojih će gosti pratiti paradu (na slici).

Inače, do utorka će biti završen i paket od šest-sedam međudržavnih sporazuma, uključujući i one ekonomskog karaktera, koji će potpisati zvaničnici dve zemlje.

DOLAZI ČAK 70 NOVINARA

Interesovanje medija za praćenje Putinove posete je ogromno, a samo iz Rusije dolazi sedamdesetak novinara. Na vojnoj paradi učestvovaće i ruska akro-grupa „Striži“ sa šest lakih borbenih aviona.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić,   Vojna parada

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.