NOKTI SU OGLEDALO ZDRAVLJA Pogled na prste moze da ukaze na bolest

Izvor: medio.rs, 17.Maj.2016, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOKTI SU OGLEDALO ZDRAVLJA Pogled na prste moze da ukaze na bolest

Brazde, linije ili tačkice na noktima, listanje i savijanje mogu da budu dobar znak lekarima pri pregledu pacijenata. Sve ove promene ukazuju na određenu slabost organizma, mada treba biti i obazriv jer takve promene ponekad nastaju i zbog stresa i godina, a ponekad usled infekcija, mogu i da prestanu da rastu, piše u studiji američke klinike "Mejo"

Njeni stručnjaci izdvojili su nekoliko promena na noktima i njihovo moguće poreklo.

Promena boje - Prirodna boja >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << noktiju je bledoroze, ali ako im je površina bela, to može da ukaže na poremećaj rada jetre, probleme u radu srca, bubrega ili dijabetes. Ponekad je bela boja nokta povezana i sa starošću. Žuti nokti koji sporo rastu upućuju na bolesti organa za disanje, poput hroničnog bronhitisa, a mogu se povezati i s oticanjem ruku, piše u analizi američke klinike "Mejo".

Žuti nokti koji sporo rastu upućuju na bolesti organa za disanje, a oni koji se savijaju da vam nedostaje gvožđe

Udubljenje - Vodoravno udubljenje na površini nokta pojavljuje se i kada nokti neko vreme ne rastu, usled povrede ili bolesti. Ali može nastati i ako je reč o nekontrolisanom dijabetesu, kod bolesti perifernih krvnih sudova ili ako je temperatura tela povišena kao kod upale pluća, šarlaha, boginja itd. Takve linije ponekad su i znak da telu nedostaje cink.

Kad se listaju - Razlog za to može da bude poremećaj u radu štitne žlezde, odnosno narušena hormonska ravnoteža. Ponekad su nokti krti i zbog gljivične infekcije, a događa se da se listaju i kao reakcija na neki kozmetički proizvod, neke vrste lekova...

Savijaju se ka spolja - Vrlo su mekani i krajevi im se izvijaju. Ovakvi nokti mogu biti znak anemije ili posledica sporijeg rada štitne žlezde.

Bele tačkice - Ova promena nastaje kao nedostatak cinka ili B vitamina.

Braon ili crne linije - Crne linije na noktima mogu biti znak opasnog melanoma - vrste tumora koji zahvata kožu, a rano otkrivanje spašava život. Tamne pruge se mogu pojaviti i kao reakcija na neki antibiotik.

Informer.rs

Nastavak na medio.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.