NOB: Rehabilitacija Draže - osionost kvinslinga

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2009, 22:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOB: Rehabilitacija Draže - osionost kvinslinga

BEOGRAD - Učesnici narodnooslobodilačke borbe (NOB) za oslobođenje od okupacije nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu, zatražili su danas od državnih organa da spreče rehabilitaciju komandanta Jugoslovenske Vojske u Otadžbini i vođe četničkog pokreta, generala Dragoljuba Draže Mihailovića.

Nijedna evropska zemlja nije rehabilitovala svoje kvislinge i ratne zločince, izjavio je predsednik SUNBOR-a Srbije Slavko Popović obrazlažući ovaj zahtev na protestnoj tribini >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << održanoj povodom procesa za rehabilitaciju Mihailovića koji je pred Okružnim sudom u Beogradu pokrenuo njegov unuk Vojislav.

Radikalni protest antifašista

Popović je rekao da su četnici počinili ratne zločine, ne samo u Srbiji, već i na području bivše Jugoslavije, pa Mihailovića niko ne može da rehabilituje u njihovo ime i da se takvim postupkom stvara "nezdrava klima" u odnosima sa republikama bivše zajedničke države.

On je rekao da Srbija ne sme dozvoliti rehabilitaciju "glavnog čoveka kvislinške politike okupirane Jugoslavije" i upozorio da, u suprotnom, treba očekivati "radikalniji protest antifašista".

Govoreći o pravnim aspektima rehabilitacije, član Glavnog odbora Saveza antifašista Srbije dr Aleksandar Sekulović je istakao da je sadašnji zakon loš i nedorečen, jer dopušta žalbu samo onom ko traži, ali ne i onome ko osporava rehabilitaciju.

On je podsetio da je ovo pitanje već bilo uređeno Krivičnim zakonikom koji predviđa samo rehabilitaciju osoba osuđenih na kaznu zatvora do pet godina i to na zahtev osuđenih, a ne njihovih srodnika.

Osionosti sledbenika kvislinških snaga

Cilj sadašnjeg zakona je "rehabilitacija onih koji su osuđeni za teška krivična dela, uključujući zločine protiv čovečnosti", rekao je Sekulović i naveo da bi primenom ovakvog zakona u Italiji bila moguća i rehabilitacija fašističkog vođe Benita Musolinija.

U raspravi o pravnim aspektima rehabilitacije, učesnici tribine su zaključili da Zakon o rehabilitaciji koji je usvojen 2006. godine i nije nikakav pravni akt već "izraz političke samovolje i osionosti sledbenika kvislinških snaga" koje vrše prekrajanje istorije.

Oni su zaključili da EU treba da od Srbije zatraži ukidanje Zakona o rehabilitaciji o izjednačavanju četnika i partizana, kao uslov za nastavak procesa evropskih integracija.

Tribinu protesta protiv rehabilitacije generala Mihailovića, koji je po dolasku komunista na vlast, 15. jula 1946. osuđen na smrt "zbog izdaje i ratnih zločina" i dva dana kasnije likvidiran, organizovali su SUBNOR, Saveza antifašista Srbije i Društvo za istinu o NOB-u.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.