NEUSPEŠNA MISIJA STARLINERA - UDARAC ZA AMERIČKI SVEMIRSKI PROGRAM: Letelica prinudno sletela (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Dec.2019, 01:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEUSPEŠNA MISIJA STARLINERA - UDARAC ZA AMERIČKI SVEMIRSKI PROGRAM: Letelica prinudno sletela (VIDEO)

Kapsula je sletela u 7:58h po lokalnom vremenu

Američka svemirska kapsula Boeing Starliner prizemljila se u nedelju u pustinji američke savezne države Novi Meksiko, objavila je kompanija koja je letelicu vratila na Zemlju nakon što je softverska greška onemogućila njeno sletanje na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS).

Starliner je bio lansiran u petak bez posade iz Cape Canaverala na Floridi, ali nakon razdvajanja rakete dogodio se informatički kvar u uređaju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za merenje vremena i zbog te anomalije letelica je imala drugačije vreme od stvarnog vremena.

Boeingovi inženjeri tada su je postavili u novu orbitu kako bi je u roku od 48 sati vratili na Zemlju, na lokaciju White Sands u Novom Meksiku na zapadu Sjedinjenih Američkih Država.

u White Sands nakon 48 turbulentnih sati.

Snimke koje je prenela američka svemirska agencija NASA pokazuju povratak kapsule na Zemlju, noću, nakon prizemljenja usporenog uz pomoć tri velika padobrana.

Tri velika padobrana otvorila su se na 1.600 metara od Zemlje nakon što su pretrpela intenzivnu vrućinu izazvanu silovitim ponovnim prolaskom kroz atmosferu, brzinom 25 puta većom od zvuka.

To je bio prvi pokušaj lansiranja Starlinera, ovaj put posade, ali dizajnirana je za prevoz do sedmoro astronauta i namenjena prevozu NASA-inih astronauta na ISS od 2020. godine.

“Make no mistake, this did not go according to plan in every way we would have hoped,” NASA Administrator Jim Bridenstine said. “[But] a whole lot more things did go right.” https://t.co/vnbguhk2th

— The Wall Street Journal (@WSJ) December 22, 2019

Drugo prevozno sredstvo do ISS-a je konkurentska letjelica SpaceX-a, Crew Dragon koja je u martu izvela uspešno testno lansiranje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.