NDS odao poštu žrtvama u Srebrenici

Izvor: RTS, 11.Jul.2014, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NDS odao poštu žrtvama u Srebrenici

Nova demokratska stranka odala je poštu svim žrtvama zločina u Srebrenici i izrazila solidarnost sa porodicama stradalih.

Istovremeno, NDS je osudio postavljanje plakata sa likom haškog optuženika Ratka Mladića u Beogradu na kojima piše "Đenerale, hvala ti za Srebrenicu!", prenosi Tanjug.

"Priznanjem zločina iz prošlosti i poštovanjem žrtava tih zločina činimo da nas sećanja na neslavne prizore naše prošlosti ne razdvajaju nego spajaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u budućnosti. To podrazumeva i priznanje zločina od strane svih država i pojedinaca koji su ih činili", izjavio je lider NDS-a Boris Tadić, navodi se u saopštenju.

Prema njegovim rečima, ispunjavanjem obaveza prema Haškom tribunalu Srbija nije samo ostvarila uslov na putu ka članstvu u EU već i pokazala jasnu želju da preuzme odgovornost za prošlost, zarad mirnog suživota budućih generacija u čitavom regionu.

U saopštenju se ističe da je Tadić, posetom Srebrenici i izvinjenjem koje je uputio dok je bio predsednik Srbije, dao primer solidarnosti, tolerancije i prihvatanja odgovornosti za zločine počinjene u prošlosti, uz nadu da će budućnost regiona kreirati politika pomirenja, a ne politika podela.

Dan sećanja na žrtve zločina u Srebrenici je i dan kada je sećanje opomena da se takav zločin više nikada ne ponovi, saopštila je NDS.

NDS i njen lider su takođe oštro osudili postavljanje plakata u Beogradu na kojima piše - "Đenerale hvala ti za Srebrenicu!", upozoravajući da takvi istupi ugrožavaju sve što je do sada postignuto regionalnom politikom pomirenja i pokazatelj su oživljavanja politike koja je i dovela do zločina kakav je na današnji dan pre devetnaest godina bio u Srebrenici.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.