NDNV: Utvrditi ko je vlasnik Dnevnika

Izvor: RTS, 22.Feb.2013, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NDNV: Utvrditi ko je vlasnik "Dnevnika"

Hitno utvrditi ko je većinski vlasnik lista "Dnevnik" iz Novog Sada, traži Nezavisno društvo novinara Vojvodine. Transparentnost vlasništva jedan od osnovnih preduslova da bi publika mogla da čita i pravilno percipira medije, ocenjuje NDNV.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine ponovo je zatražilo od nadležnih državnih organa da hitno utvrde ko je većinski vlasnik dnevnog lista Dnevnik iz Novog Sada.

"Najnovija dešavanja oko najstarijeg i jedinog dnevnog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << lista na srpskom jeziku u Vojvodini dodatno potkrepljuju naše strepnje da je budućnost tog lista i zaposlenih u njemu veoma neizvesna", ocenjuje NDNV.

Uz podsećanje da su u javnost izašli podaci o smeni glavnog urednika za koju Vlada Vojvodine tvrdi da je nelegitimna, NDNV predlaže da se glavni urednik bira na javnom konkursu, prema jasno propisanim kriterijumima.

"Izašli su i podaci o navodnim velikim dugovanjima preduzeća "Dnevnik Vojvodina pres". NDNV smatra da zaposleni u Dnevniku, kao i javnost, zaslužuju da znaju da li je to istina, kao i kolika su dugovanja tog lista", piše u saopštenju.

NDNV ocenjuje da je transparentnost vlasništva u medijima jedan od osnovnih preduslova da bi publika mogla da čita i pravilno percipira medije, i eventualne skrivene poslovne i političke interese iza njih.

"S obzirom na to da se u Agenciji za privredne registre još uvek zvanično vodi da je vlasnik 55 odsto kapitala preduzeća "Dnevnik Vojvodina pres" nemačka firma 'Medijen grupe Balkan', a takođe i s obzirom na protivrečne informacije u javnosti kao i iz samog preduzeća da je ovaj udeo navodno otkupljen i da nemačka kompanija nije više vlasnik Dnevnika, zahtevamo da se obelodani ko je onda zaista većinski vlasnik ovog lista", navodi se u saopštenju.

NDNV poziva Skupštinu i Vladu Vojvodine, koje su praktično preko "Dnevnik holdinga" manjinski vlasnici lista Dnevnik (45 odsto), da javnosti stave na uvid informacije o većinskom partneru u vlasništvu u preduzeću "Dnevnik Vojvodina pres", ukoliko te informacije poseduju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.