NDNV: Radio Temerin primer bezakonja

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Jan.2017, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NDNV: Radio Temerin primer bezakonja

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražilo je danas da nadležne institucije saopšte kako je moguće da Radio Temerin i dalje emituje program. iako je odluka o njegovoj likvidaciji doneta 30. novembra 2016. godine, kada mu je istekla dozvola za emitovanje.

NDNV je pozvalo Opštinsku upravu Temerina, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i regulatorna tela REM i RATEL, da se hitno izjasne o tome.

"Kako je moguće da dve i po godine od donošenja medijskih >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << zakona koji su ustanovili rokove za izlazak države iz vlasništva u medijima, program emituje radio-stanica koja je u stoprocentnom vlasništvu lokalne samouprave, a da istovremeno, po našim saznanjima, nema niti jednu potrebnu dozvolu za rad?", zapitalo je NDNV u saopštenju.

To udruženje je upozorilo da Radio Temerin prodaje komercijalno vreme, čime se, po podacima NDNV, krši Zakon o oglašavanju i drugi zakoni o finansijskom poslovanju.

NDNV smatra da je to još jedan slučaj "drastičnog kršenja medijskih zakona, kojima vlasti pribegavaju kada žele da sačuvaju i zaštite sopstvene interese i njima bliske medije".

Kako je navedeno, po saznanjima NDNV, u takvim "povlašćenim" medijima država izlazi iz vlasništva "samo ako ih preuzmu stranački tajkuni".

Udruženje podseća da je Radio Temerin "prošao ispod radara medijskih reformi", jer mu je osnivač bio Kulturno-informativni centar, odnosno nije bio registrovan kao zasebno pravno lice.

Dodaje se da se to moglo rešiti u procesu reformi, ali je lokalna samouprava izbegavala to da učini i pokušavala da nađe "vaninstitucionalni način za opstanak radija", što je moguće jer, po oceni NDNV, "živimo u vaninstitucionalnoj državi".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Četiri milijarde dinara za RTS i RTV

Izvor: Beta, 13.Jan.2017

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o finansiranju javnih medijskih servisa u 2017. godini po kojoj će Radio-televiziji Srbije (RTS) i Radio-televiziji Vojvodine (RTV) ove godine iz budžeta biti uplaćeno četiri milijarde dinara.Kako je saopštilo Udruženje novinara Srbije (UNS),...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.