NDNV: Dobijamo pretnje smrću

Izvor: B92, 06.Apr.2017, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NDNV: Dobijamo pretnje smrću

Novi Sad -- Rukovodstvo Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) iz Novog Sada dobilo je u sredu uveče pretnje smrću, saopšteno je danas.

Kako je navedeno, pretnje su upućene nakon što su se u pojedinim tabloidima bliskim vlasti pojavili netačni navodi da su oni organizatori masovnih postizbornih studentskih protesta u Novom Sadu

U saopštenju NDNV i Nezavisnog udruženja novinara Srbije navodi se da su optužbe o organizaciji protesta lažne i da su se pojavile >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u "nekim režimskim tabloidima".

NUNS i NDNV zahtevaju od nadležnih organa da hitno reaguju i primereno kazne počinioca koji je pretnje uputio putem društvenih mreža i na čijem se profilu na Fejsbuku može videti "njegova bliskost sa Srpskom naprednom strankom".

Pretnje smrću su prijavljene MUP-u i Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal prema mehanizmu koji je uspostavljen u Sporazumu o saradnji i podizanju bezbednosti novinara, koji su potpisali policija, tužilaštvo i novinarska i medijska udruženja.

Udruženja su dodala da taj mehanizam još nije dao nikakve rezultate.

"Rukovodstvo NDNV-a i njegovi saradnici i ranije su bili meta ozbiljnih pretnji smrću, i ovi slučajevi su redovno prijavljivani, ali još niko za to nije odgovarao", dodaje se u saopštenju.

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš zatražio je danas hitnu reakciju državnih organa, povodom pretnji smrću rukovodstvu Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

"Neophodno je hitno nalaženje i sankcionisanje vinovnika tih, a zatim i svih drugih pretnji upućenih rukovodstvu NDNV", apelovao je Kostreš.

Kostreš je podsetio da su rukovodstvo NDNV-a, ali i saradnici tog udruženja, i ranije bili meta ozbiljnih pretnji smrću, da su ti slučajevi redovno prijavljivani policiji i tužilaštvu, ali da još niko nije odgovarao.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.