NBS zadržala referentnu kamatu na 1,0 odsto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Mar.2021, 14:24

NBS zadržala referentnu kamatu na 1,0 odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije zadržao je na današnjoj sednici referentnu kamatnu stopu na nivou od 1,0 posto.

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je imao u vidu da i dalje podsticajno deluju prethodno donete mere monetarne i fiskalne politike, kao i najavu novog, trećeg paketa fiskalnih mera. To znači da će koordinisane mere monetarne i fiskalne politike nastaviti povoljno da deluju na uslove finansiranja privrede i građana i rast njihovog raspoloživog dohotka, saopšteno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je iz NBS.

Na sednici je istaknuto da pad ekonomske aktivnosti na nivou 2020. godine iznosi 1,0 posto, što je manje od preliminarne procene i u potpunosti u skladu s projekcijom NBS.

Iz centralne banke napominju da dostupni mesečni indikatori, pre svega industrijska proizvodnja i promet u trgovini na malo koji su u januaru zabeležili međugodišnji rast od 2,5, odnosno 3,2 posto respektivno, ukazuju da je oporavak ekonomske aktivnosti nastavljen i na početku ove godine.

Uvereni su da će "snažna podrška NBS i Vlade našim preduzećima i građanima, uz jednu od najuspešnijih strategija vakcinacije u svetu koju sprovodi Republika Srbija, obezbediti dostizanje pretkriznog nivoa ekonomske aktivnosti u drugom tromesečju ove godine".

NBS naglašava u tom kontekstu, da su industrijska proizvodnja, promet u trgovini na malo i izvoz već dostigli pretkrizni nivo, a sa daljim napretkom u procesu vakcinacije Izvršni odbor očekuje da će se aktivnost i u ostalim uslužnim sektorima potpuno oporaviti.

Oporavak domaće tražnje, kažu, biće podstaknut ove godine i najavljenim trećim fiskalnim paketom mera pomoći privredi i građanima od oko dve milijarde evra, što će ubrzati ekonomski oporavak u narednom periodu.

Izvršni odbor očekuje nastavak relativno snažnog priliva stranih direktnih investicija u Srbiju, pretežno u razmenljive sektore, što uz očekivan oporavak eksterne tražnje, treba da doprinese dvocifrenom rastu izvoza ove godine.

U saopštenju se podseća da je NBS osmu godinu zaredom, i u uslovima pandemije, očuvala nisku i stabilnu inflaciju, koja je u januaru iznosila 1,1 posto međugodišnje.

Bazna inflacija, iz koje su isključene cene hrane, energije, alkohola i cigareta, nastavila je stabilno kretanje i u januaru je bila na istom nivou kao u decembru od 2,1 procenat međugodišnje.

Izvršni odbor očekuje da će inflacija ostati u narednom periodu niska i stabilna, u donjoj polovini ciljanog raspona (3,0 posto plus/minus 1,5%).

Važan faktor niske i stabilne inflacije bila je i ostala obezbeđena relativna stabilnost deviznog kursa, kao i usidrenost inflacionih očekivanja finansijskog sektora i privrede, koja potvrđuju kredibilitet monetarne politike.

Iz NBS napominju da su stanje globalne ekonomije i izgledi rasta i dalje pod uticajem pandemije i mera koje se preduzimaju za njeno ograničavanje, ali da su, uprkos tome, kod naših glavnih trgovinskih partnera negativni efekti pandemije tokom zime smanjeni zahvaljujući solidnoj industrijskoj proizvodnji koja je ublažila pad u uslužnim sektorima.

S napretkom u procesu vakcinacije i očekivanim postepenim ublažavanjem restriktivnih mera, Izvršni odbor očekuje snažniji oporavak ekonomske aktivnosti naših glavnih trgovinskih partnera i pozitivan uticaj na izvoz naše privrede.

Centralna banka takođe procenjuje da će rast globalnih cena hrane, koje su dostigle najviše nivoe od 2014, kao i višemesečni trend povećanja cena nafte, doprineti da inflacija u međunarodnom okruženju bude viša ove godine u odnosu na prethodnu, koju je obeležila izuzetno niska inflacija, pa i deflacija u nekim zemljama.

NBS poručuje da će prioritet monetarne politike i dalje biti obezbeđenje cenovne i finansijske stabilnosti, te da će u skladu s tim prilagođavati svoje mere u interesu naše privrede i građana, kako bi podržala što brži rast privrede i zaposlenosti, dalji rast izvoznog sektora, povoljan investicioni ambijent.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 13. aprila 2021.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

NBS zadržala referentnu stopu na 1%

Izvor: Kamatica.com, 11.Mar.2021

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 1,0%..

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.