NBS oduzela dozvolu za rad Agrobanci

Izvor: Kurir, 26.Maj.2012, 02:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS oduzela dozvolu za rad Agrobanci

Prinudni upravnici i NBS ocenili da aktivnosti koje su sprovedene u toku prinudne uprave, i pored određenih rezultata, nisu uspeli da poboljšaju finansijsko stanje

BEOGRAD - Narodna banka Srbije oduzela je danas dozvolu za rad Poljoprivrednoj banci "Agrobanci", u koju je bila uvedena prinudna uprava od 29. decembra 2011. godine. Pošto su prinudni upravnici i NBS ocenili da aktivnosti koje su sprovedene u toku prinudne uprave, i pored određenih rezultata, nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << uspeli da poboljšaju finansijsko stanje u banci, centralna banka je utvrdila da su ispunjeni propisani uslovi i oduzela banci dozvolu za rad.

Istovremeno sa oduzimanjem dozvole za rad, NBS je imenovala Agenciju za osiguranje depozita za administratora te banke, koja će u periodu administrativnog upravljanja imati sva ovlašćenja upravnog odbora, izvršnog odbora i skupštine banke utvrđene zakonom. U cilju obezbeđenja kontinuiteta obavljanja poslovnih aktivnosti "Agrobanke" i pune zaštite interesa njenih deponenata i drugih poverilaca, Agencija za osiguranje depozita je u međuvremenu podnela NBS zahtev za davanje dozvole za rad banke koja bi poslovala pod nazivom "Nova Agrobanka a.d. Beograd", na koju se prenose ne samo osigurani, nego ukupni depoziti "Agrobanke", kao i deo njenih drugih obaveza i potraživanja.

Preostale obaveze i potraživanja ostaju u banci pod administracijom, koja traje najduže 25 dana od dana donošenja rešenja NBS o oduzimanju dozvole za rad. To znači da su svi depoziti i drugi poverioci u celini zaštićeni i sigurni, budući da će nova banka nastaviti sa nesmetanim poslovanjem i urednim servisiranjem svojih obaveza u potpunosti, navedeno je u saopštenju centralne banke.

Kako podseća NBS, prinudna uprava u "Agrobanku" uvedena je pošto je u postupku kontrole poslovanja utvrđeno da kapital kojim ona raspolaže ne odgovara nivou rizika koji je ta banka preuzela u poslovanju, dok je istom kontrolom utvrđen zadovoljavajući nivo likvidnosti banke, koji je u tom trenutku bio iznad propisanog minimalnog nivoa.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.