NBS: Rast BDP u drugom kvartalu 3,1 odsto

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Avg.2019, 12:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS: Rast BDP u drugom kvartalu 3,1 odsto

Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u drugom kvartalu ove godine prema proceni Narodne banke Srbije (NBS) iznosio je 3,1 odsto, izjavio je danas zamenik generalnog direktora NBS Milan Trajković.

"Taj rast bio je vođen, pre svega, rastom uslužnog sektora od oko četiri odsto i garđevinarstva od 20 odsto", kazao je Trajković prilikom predstvljanja izveštaja o inflaciji u NBS i dodao da je to u potpunosti u skladu sa godišnjom projekcijom NBS o rastu BDP od 3,5 odsto.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
Prema njegovim rečima za drugo tromečeje bila je karakteristična manja industrijska proizvodnja koja je bila pod uticajem usporavaja privrednog rasta u Nemačloj i Italiji, što je izazvalo manju tražnju za proizvodima iz Srbije.

Dodao je da je na smanjenje industrijskog rasta uticala i manja proizvodnja u naftnoj i hemijskoj industriji zbog remonta postrojenja, kao i takse koje je uvela Priština i koje su se odrazile na izvoz prehrambenih proizvoda.

Bez tih efekata u naftnoj i hemijskoj industriji, kako je rekao, rast BDP bio bi veći za 0,3 do 0,4 procentna poena.

"Očekujemo da se u drugoj polovini godine privredni rast ubrza na blizu četiri odsto u trećem kvartalu, a ona nešto više od četiri u poslednjem kvartalu", rekao je Trajkovič.

On je objasnio da se takav ishod očekuje zbog toga što su završeni remonti u naftnoj i hemijskoj industriji zbog čega ti sektori neće uticati na usporavanje rasta.

Dodao je da se očekuje aktiviranje nove, značajne investicije u autoindustriju i većeg broja manjih u ostale oblasti.

Trajković je istakao da bi rast u infrastrukturi i stanogradnji ;mogao u drugom delu godine da bude brži nego u drugom kvartalu, a da rastu i usluge u privatnom sektoru.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

NBS: Rast BDP u drugom kvartalu 3,1 odsto

Izvor: Beta Video, 14.Avg.2019

BEOGRAD - Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u drugom kvartalu ove godine prema proceni Narodne banke Srbije (NBS) iznosio je 3,1 odsto, izjavio je danas zamenik generalnog direktora NBS Milan Trajković. ``Taj rast bio je vodjen, pre svega, rastom uslužnog sektora od oko četiri odsto i gardjevinarstva...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.