NASTAVLJA SE HAOS U DEMOKRATSKOJ STRANCI: Suspendovani tuže Lutovca!

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Jun.2020, 11:23

NASTAVLJA SE HAOS U DEMOKRATSKOJ STRANCI: Suspendovani tuže Lutovca!

Nastavlja se haos u DS, kažnjeni članovi Statutarne komisije spremaju odgovor.

Članovi Statutarne komisije Demokratske stranke, koje je u subotu suspendovao Izvršni odbor, žaliće se najpre sami sebi, a zatim i Upravnom sudu.

To će biti prvi odgovor na pravno nasilje koje, kako tvrde pojedini funkcioneri DS, sprovodi stranački šef Zoran Lutovac.

Tako se višemesečni unutarpartijski sukob među demokratama očigledno sada preliva na tužilaštva i >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sudove, jer je Lutovac prethodno podneo i krivične prijave protiv potpredsednice stranke i poslanice Aleksandre Jerkov, i još dvoje članova, zbog navodnog falsifikovanja pojedinih potpisa u zahtevu trećine članova Glavnog odbora za zakazivanje sednice ovog tela za 17. maj.

Kako se navodi, za sve sporove unutar DS nadležna je upravo Statutarna komisija, čijih je šest od devet članova suspendovano na godinu dana, upravo zato što su doneli odluku da je sednica GO za 17. maj zakazana u skladu sa Statutom. Oni su istovremeno "presudili" i da je sednica GO koju je Lutovac zakazao za 31. maj (a zatim je pomerio za 21. jun, na dan izbora) takođe zakazana u skladu sa Statutom.

 Članovi Statutarne komisije izabrani na Skupštini stranke i da nove članove ne može da bira nijedan drugi organ do delegati na novoj izbornoj skupštini. Zato će se suspendovani praktično žaliti sami sebi, a zatim i Upravnom sudu, koji je nadležan da razrešava sporove u upravnom postupku, odnosno kada neko smatra da mu je upravnim aktom povređeno neko pravo ili na zakonu zasnovani interes.

Poslanik DS Radoslav Milojičić Kena kaže da je odluka Izvršnog odbora o suspenziji "takav udar na pravo i demokratiju, nezabeležen u istoriji stranke":

- To što je učinio IO je isto kao kada bi mesna zajednica raspustila Skupštinu grada Beograda ili kada bi Osnovni sud u Surdulici doneo odluku da raspusti Ustavni sud. Prekršene su sve pravne i moralne norme i u DS je, nažalost, preovladalo pravo sa šabačkog vašara.

NAJAVIO ŠTRAJK GLAĐU, PA ODUSTAO

Član GO DS Ivan Krstić, samo nekoliko sati nakon što je u ponedeljak najavio da će početi štrajk glađu, ne obrazlažući razloge za ovaj potez, objavio je da od njega odustaje. Krstić je na svom tviter-nalogu napisao da je dobio poziv predsednika Lutovca da se sastanu u centrali stranke i razgovaraju. Naveo je i da se prethodno obratio pismom lideru i predsedniku IO DS, ali da odgovore nije dobio.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.