NASA objavila sliku Zemlje snimljene iz Saturnove orbite

Izvor: Večernje novosti, 23.Jul.2013, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NASA objavila sliku Zemlje snimljene iz Saturnove orbite

DENVER - Američka svemirska agencija NASA objavila je fotografiju u boji Zemlje i Meseca koju je njena letilica Kasini snimila 19. jula iz Saturnove orbite.Kako prenosi BBC, naša planeta i njen jedini satelit pojavljuju se na slici kao dve sićušne tačke.Ovo je bio prvi put da su stanovnici naše planete unapred znali da će biti fotografisani iz svemira. Kao deo projekta, koji je lansirala NASA, ljudi širom sveta bili su pozvani da mašu i kažu "ćeese" u Kasinijevu kameru postavljenu 1,4 >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << milijadri kilometara od Zemlje. Neobični "svemirski foto sešn" odigrao se u petak, 19. jula, jer je tog dana Saturn bio pozadinski osvetljen od Sunca, pa se na fotografiji lepo vide Zemlja i Mesec.Dosad je Zemlja fotografisana svega dva puta iz svemira: 1990. godine kada je Vojadžer 1 slikao plavu planetu na udaljenosti od šest milijardi kilometara i 2006. kada ju je Kasini fotografisao sa udaljenosti od 1,4 milijarde kilometara.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NASA objavila sliku Zemlje snimljene iz Saturnove orbite

Izvor: Blic, 23.Jul.2013

Američka svemirska agencija NASA objavila je fotografiju u boji Zemlje i Meseca koju je njena letilica Kasini snimila 19. jula iz Saturnove orbite...Naša planeta i njen jedini satelit pojavljuju se na slici kao dve sićušne tačke. Ovo je bio prvi put da su stanovnici naše planete unapred znali da...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.