NADA ZA SLABOVIDE: Novi laseri za operacije rožnjače i katarakte

Izvor: Kurir, 14.Feb.2015, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NADA ZA SLABOVIDE: Novi laseri za operacije rožnjače i katarakte

BEČ - U Opštoj bolnici AKH u Beču pacijentima je od nedavno na raspolaganju najnovija laserska tehnologija za operacije oka, pre svega rožnjače i katarakte. Reč je o femtosekundarnom laseru koji svojim infracrvenim zracima omogućava još preciznije rezove na rožnjači nego što je to bio slučaj sa prethodnom vrstom lasera.

Kod takozvanih lamelarnih transplantacija rožnjače gde se zamenjuje samo jedan sloj rožnjače,ovaj laser nudi potpuno >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << nove operativne mogućnosti koje donedavno nisu mogle da se sprovedu.

Primena ovog lasera biće od velikog značaja i kod operacija katarakte. Određeni operativni rezovi, kao što je hirurško otvaranje kapsule sočiva, mogu se uz pomoć ovog aparata obavljati sa visokom preciznošću. Godišnje se samo u bečkoj Opštoj bolnici obavi 4.300 operacija katarakte i 600 operacija rožnjače.

Za nabavku ovog modernog aparata Opšta bolnica AKH i Medicinski fakultet u Beču investirali su 630.000 evra.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.