Izvor: N1 televizija, 12.Jun.2016, 20:19 (ažurirano 02.Apr.2020.)
N1 u pekari: Kako se pravi tradicionalni somun
Iako somune pekari prave i mimo ramazana, posebnu čar ipak ima prilikom ovog svetog meseca pa građani u velikom broju posećuju pekare.
U muslimanskom mesecu posta neizostavan je dio iftarske sofre, a ovaj hleb je poseban zbog svoje mirisne note koja mu daje začin ćurokot.
Pravi se veoma jednostavno od vode, brašna, soli i kvasca. Miris vrućeg somuna, kojeg u Travniku nazivaju „piticom“, u drugim gradovima ga nazivaju i hlepčićima, samunima, lepinom >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << ili lepinjom, ne može nijedan drugi hljeb zameniti.
N1 je posetio pekaru Poričanin u sarajevskom naselju Baščaršija, u kojoj od 1953. godine radi Mehmed Poričanin.
Porčanin je kazao da je somun posebna vrsta hleba koju su vjerovatno Turci doneli u Bosnu. Trebalo im je nešto da bi brzo jeli, pa su pekari izmislili ovaj hleb i uglavnom je bio prisutan za ramazan jer je bio pogodan za ljude koji su jeli brzo, ali i rukama. Veća proizvodnja je počela sedamdesetih godina, a pre toga su ga pravili samo u toku ramazana.
Kako nam je naveo Poričanin, somun je najjednostavniji hleb koji se može napraviti od brašna vode, germe i soli, s tim da je procent soli veći nego u hlebu, a temperatura vode mu daje poseban ukus.
Pogledajte kako ruke pekara prave somun:
Izvor: N1