Muzika: Da li je Džimi Hendriks bio prirodni genije

Izvor: B92, 26.Nov.2021, 18:52

Muzika: Da li je Džimi Hendriks bio prirodni genije

Retko kom gitaristi kolege ukazuju toliko strahopoštovanje kao Džimiju Hendriksu. Ali mitovi o njegovom talentu mu samo idu na štetu, tvrdi Greg Kot.

Jedan od najvažnijih i najuticajnijih gitarista 20. veka Džimi Hendriks rođen je 27. novembra 1942. godine, a preminuo 1970.

Film All Is by My Side reditelja Džona Ridlija, zasnovan na Hendriksovom detinjstvu i formativnom periodu, priča priču o gitarskom i muzičkom inovatoru koji stiže nadomak statusa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << internacionalne zvezde.

Film se usredsređuje na period 1966-1967, kada je Hendriks stigao u London gde ga je "otkrila" britanska rok aristokratija, muzičari poput Pola Makartnija, Erika Kleptona i Džefa Beka.

Nalik Bitlsima pre njega, koje su proglašavali spasiocima rokenrola, Hendriks je smatrao da je vešt sintetičar onoga što se dešavalo pre njega, nije sebe ubrajao u potpuno originalne autore.

Često bi govorio da je pomoću "malo naučne fantastike" sprovodio bluz u sopstveni stil.

U intervjuima bi uvek izdašno poimence navodio uzore, a bilo ih je podosta.

Baš kao što su Bitlsi ispekli zanat svirajući na improvizovanim binama u hamburškom distriktu crvenih fenjera, godinama pre nego što su uskočili u odela i rukovali se sa Kraljicom, Hendriks je kao prekaljeni tezgaroš izgarao po oronulim dvoranama smeštenim po močvarama američkog Juga poznatim kao "Chitlin' Circuit".

Imao je strogo ograničenu ulogu, da ne bi zasenio muzičare sa kojima je nastupao.

Svirao je sa The Isley Brothers - koji će tek nekoliko godina kasnije snimiti najveći hit - i Litlom Ričardom, koji je pokušavao da napravi rokenrol "kambek" nakon godina provedenih u gospel vodama, i naučio je kako se vodi bend i piše jednostavna i efikasna pesma.

Hendriks je takođe usvojio igru rečima po uzoru na Kurtisa Mejfilda - tačnije brojnih singlova koje je Mejfild snimio kao član sastava Impressions, što se može čuti u pesmi The Wind Cries Mary - kao i sve bluz velikane.

Nimalo slučajno, džemovao je sa tek oformljenim sastavom Cream 1966. na klasik Haulin Vulfa Killing Floor iz 1964, nadopunjujući ubistvenu šestožičanu figuru Hjuberta Samlina.

U delovima pesme Foxy Lady Hendriks je izgradio "fidbek" na način kako su to ranije radili gitaristi poput Linka Reja i Boa Didlija 50-ih, da bi taj zvuk 60-tih nadogradio bend Yardbirds.

U Purple Haze je preinačio Hold It Bila Dogeta iz 1958. i stil svirke Dvejna Edija u temi Peter Gunn Henrija Mansinija.

Takođe, na Hendriksa je uticao fri džez Džona Koltrejna i Alberta Ajlera, najočiglednije u pesmi I Don't Live Today.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Muzika: Da li je Džimi Hendriks bio prirodni genije

Izvor: Radio 021, 26.Nov.2021

Retko kom gitaristi kolege ukazuju toliko strahopoštovanje kao Džimiju Hendriksu. Ali mitovi o njegovom talentu mu samo idu na štetu, tvrdi Greg Kot.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.