Muzej vazduhoplovstva tužio Vladu

Izvor: B92, 03.Jun.2015, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzej vazduhoplovstva tužio Vladu

Muzeh vazduhoplovstva u Surčinu tužio je Vladu Srbije zbog kršenja zakona prilikom imenovanja novog upravnog odbora, pišu “Večernje novosti“.

Zaposleni u ovoj ustanovi smatraju da je Vlada postavljanjem nove uprave, bez preuzimanja osnivačkih prava, napravila krupan prekršaj koji će se odraziti na budući rad Muzeja.

Pre nego što su se odlučili na tužbu, radnici Muzeja, predvođeni starim direktorom Zoranom Radojevićem, odbili su primopredaju dužnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novom rukovodstvu.

Svoj stav opravdali su činjenicom da se s novim kadrovskim rešenjima nisu saglasili osnivači Muzeja.

“Prilikom imenovanja nove uprave prekršeni su zakoni o kulturi, javnim službama i privrednim društvima. Vlada je donela svoju odluku, iako ona nije u skladu sa Statutom Muzeja, koji ne dozvoljava promenu osnivačke strukture bez originalnih osnivača. Zato pokušaj raspuštanja legalne uprave smatramo protivzakonitim“, kaže dosadašnji predstavnik zaposlenih u UO Aleksandar Kolo.

Kolo kaže da je o ovom problemu obavešten i predsednik Vlade, ali da nikakav odgovor još nisu dobili.

Tužbom protiv države nastavljena je administrativna golgota Muzeja u Surčinu. Ova jedinstvena ustanova kulture već godinama se bori za status i finansiranje po ugledu na ostale muzeje u Srbiji.

Njihov osnivač nije republika, već niz preduzeća i državnih ustanova, među kojima je i Komanda Ratnog vazduhoplovastva, nekadašnji "Jat", Agencija za kontrolu letenja, Aerodrom "Nikola Tesla".

Najviše ambicije da preuzme kontrolu nad ovom ustanovom prethodnih godina pokazivalo je Ministarstvo odbrane, čemu su se zaposleni žestoko protivili. Oni i u poslednjem pokušaju "podržavljenja" Muzeja prepoznaju nameru da njima zagospodari Ministarstvo odbrane.

“Iako je novu upravu formalno postavila Vlada, gotovo svi članovi novog upravnog odbora su ili aktivni oficiri ili civili zaposleni u sistemu odbrane“, kaže Kolo.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Muzej tužio Vladu Srbije!

Izvor: Večernje novosti, 03.Jun.2015

MUZEJ vazduhoplovstva u Surčinu tužio je Vladu Srbije zbog kršenja zakona prilikom imenovanja novog upravnog odbora. Zaposleni u ovoj ustanovi smatraju da je Vlada postavljanjem nove uprave, bez preuzimanja osnivačkih prava, napravila krupan prekršaj koji će se odraziti na budući rad Muzeja. Pre...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.