Muzej psihijatrije do 31. oktobra u Doktorovoj kuli

Izvor: N1 televizija, 12.Okt.2018, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzej psihijatrije do 31. oktobra u Doktorovoj kuli

Klinika Laza Lazarević otvorila je psihijatrijski muzej u Doktorovoj kuli u Beogradu. U muzeju građani mogu videti kakav je nekada bio metod lečenja u psihijatriji, ko su bili prvi pacijenti i kako je nastala prva duševna bolnica.

Vršilac dužnosti direktora klinike "Laza Lazarević" Ivana Stašević Karličić rekla je da je cilj promocija mentalnog zdravlja u cilju poboljšanja javnog zdravlja građana Srbije.

"Naš cilj je i deinstitucionalizacija psihijatrije >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << i promocija mentalnog zadravlja. Kada ljudi upoznaju psihijatriju nekada i sada, oni se neće plašiti da traže savet, da se leče ili da idu kod psihijatra", rekla je ona.

Ona je istakla da je značajna promocija istorije i kulture psihijatrije, jer na tome moramo učiti da bismo u budućnosti bili bolji i kvalitetniji.

Prva psihijatrijska bolnica na ovim prostorama otvorena je 1861. godine, a prema rečima Stašević Karličić, pacijenti su se tada lečili konzervativno, ali i tada je bilo liberalnog duha i vodilo se računa o pravima pacijenata.

Muzej će biti otvoren svaki dan od 10 do 17 časova, do 31. oktobra, a ulaz je slobodan.

Doktorova kula je jedan od najznačajnijih spomenika iz doba kneza Miloša Obrenovića, ujedno je i prva i najstarija psihijatrijska bolnica na Balkanu, koja je 2011. godine obeležila 150 godina postojanja.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.