Izvor: RTS, 24.Jan.2022, 17:13

Muzej Župe sprema se za nove postavke

Rekonstrukcija Zavičajnog muzeja Župe Aleksandrovačke privodi se kraju. Prvi značajni radovi od njegovog osnivanja 1991. godine biće završeni na leto, kao i nova muzejska postavka.
Otkrićem "Vite", 2019. godine, na lokalitetu Vitkovačko polje, četvrte, ali najveće neolitske figurine Vinčanske kulture, za Zavičajni muzej Župe počinje period renesanse. Kako bi praistorijske figurine ostale u zavičaju, muzej je uz pomoć ministarstva dobio status >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ustanove zaštite kulture, a pre nepunih godinu dana, počela je rekonstrukcija objekta i postavke.

"Muzej je tada dobio određena sredstva iz ministarstva kulture i informisanja. Radi se o sumi od 4 miliona i 250.000 dinara. Većina radova je završena. Sada nam predstoji period konzervacije eksponata i ispisivanje legendi", kaže Miroslav Šljivić, direktor Zavičajnog muzeja u Župe Aleksandrovačke.
Postavka će, otkrivaju kustosi biti neobična, pratiće događaje od neolita do 90-tih godina prošlog veka. Figurine "Lejdi of Aleksandrovac", "Madam de Vitkovo" i "Venus de Župa" nađene pre pola veka, kao i najnovija "Vita" biće u fokusu, ali će deo postavke biti posvećen ličnostima koje su obeležile istoriju Župe.
"Da vidimo priču o profesoru Miloslavu Bondžiću, osnivaču ovog muzeja. Tu su priče i o Miroslavu Rastislavu Štefaneku, osnivaču Čehoslovačke države koji je spletom životnih okolnosti u toku prvog svetskog rata bio prinuđen da sleti na prostor Aleksandrovca. Priča o Emilu Rihteru nemačkom dezerteru koga su Župljani krili čitavo vreme rata", kaže Ivan Brborić, muzejski savetnik.
Projektom je predviđeno da ovaj prostor, odnosno nekadašnja spomen soba barda pozorišta, Milosava Buce Mirkovića postane suvenirnica. Bucina zaostavština biće izložena u domu kulture koji po njemu nosi ime.
Posle 10 godina obnovljen je i zbornik sa naučnim radovima. Iz ministarstva kulture stiglo je skoro 4 miliona dinara za nastavak arheoloških istraživanja. A ovog proleća nakon 3 decenije, nastavlja se sa iskopavanjima i na srednjovekovnom utvrđenju Koznik, koje dominira dolinom Rasine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.