Muž kamenovane trudnice ubio ženu

Izvor: B92, 29.Maj.2014, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muž kamenovane trudnice ubio ženu

Islamabad -- Suprug Pakistanke, koju je porodica kamenovala na smrt jer se udala protiv njihove volje, ubio je svoju prvu ženu, izjavio je on za Frans pres.

Farzana Igbal (25), kamenovana je i na smrt pretučena dok je bila u petom mesecu trudnoće ispred zgrade Vrhovnog suda u Lahoreu, jer se udala za čoveka kog je volela, a kako je njen suprug kasnije izjavio, policija je mirno stajala i ništa nije učinila da je zaštiti.

Farzanu, rođenu Parvin, napalo je i ubilo više >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od 20 ljudi, među kojima su bili njen otac i brat.

Bestidan i brutalan način na koji je ubistvo izvedeno, usred dana, u centru drugog po veličini pakistanskog grada, izazvalo je bes aktivista za zaštitu ljudskih prava i javnosti širom sveta.

Novu notu ovom dogadjaju donelo je priznanje Farzaninog supruga Muhameda Igbala (45), da je svoju prvu ženu ubio da bi se oženio Farzanom.

"Bio sam zaljubljen u Farzanu i ubio sam prvu ženu zbog te ljubavi", izjavio je Igbal, dodajući da je prvu suprugu zadavio.

Ikbal, koji je rekao i da je uspeo da izbegne zatvorsku kaznu jer mu je, prema kontroverznim pakistanskim rodbinskim zakonima sin oprostio ubistvo, pošto je priznao šta je učinio pre šest godina, isključio je telefon i nije se javljao na kasnije pozive.

U delovima Pakistana, pretežno muslimanskoj državi sa 180 miliona stanovnika, od žena se očekuje da pristanu na ugovoreni brak, a odbijanje može da znači "ubistvo iz časti".

Mnoge pakistanske porodice smatraju da je za ženu nečasno da se zaljubi i sama izabere muža.

Aktivisti za zaštitu ljudskih prava strahuju da bi isti zakoni po kojima je Igbar izbegao kaznu, mogli da se primene i na Farzanine ubice.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.