Mugabeov naslednik danas polaže zakletvu

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Nov.2017, 01:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mugabeov naslednik danas polaže zakletvu

Ostaće na mestu predsednika Zimbabvea do isteka Mugabeovog mandata

Bivši potpredsednik Zimbabvea, Emenrson Mnangagva, danas će podneti zakletvu kao šef države, saopštio je sekretar vladajuće stranke ZANU-PF, Patrik Činamasa, nakon što je dosadašnji predsednik Robert Mugabe podneo ostavku.

Promena u narednih 48 sati: Otkriveno ko će doći na Mugabeovo mesto

Šef poslaničke grupe ZANU-PF, Lavmor Matuke rekao je za Rojters da će Mnangagva podneti >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zakletvu do 48 sati od Mugabeove ostavke i ostaće na mestu predsednika Zimbabvea do isteka Mugabeovog mandata, do sledećih izbora, koji se moraju održati do septembra 2018. godine.

Mugabe (93) je u utorak podneo ostavku.

On je, kako prenosi AP, izjavio da ostavku podnosi "odmah i dobrovoljno", kako bi imao "lagani prenos moći", nakon 37 godina vladavine.

Ostavku je, kako se navodi, podneo u pisanoj formi, što je pročitano pred poslanicima u parlamentu, koji su tu informaciju dočekali sa oduševljenjem.

Mugabea optužuju da je, između ostalog, dopustio svojoj supruzi da uzurpira ustavnu moć.

Njegova ostavka usledila je nakon nedelju od kada je vojska preuzela vlast, a nakon što je Mugabe razljutio narod otpuštanjem svog dugogodišnjeg zamenika.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.