Mrtvom moru preti sušenje

Izvor: Blic, 25.Nov.2009, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mrtvom moru preti sušenje

Mrtvom moru, najslanijem vodenom prostranstvu na svetu koje sadrži blagotvorne minerale, preti da uskoro postane obična močvara, pre nego što potpuno nestane.

Nivo mora smajuje se godišnje za jedan metar a obala se na nekim mestima smanjila za više od jednog kilometra, saopštili su stručnjaci.

Mrtvom moru, posećenom turističkom mestu, preti potpuno sušenje do 2050. godine, a glavni krivac je ljudska nebriga.

"To je veoma ozbiljno i niko ništa ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << čini da spasi more" zbog

nedostatka saradnje i izraelsko-palestinskog sukoba, izjavio je

hidrolog Dureid Mahasneh.

Zemlja sve manje podnosi posledice ljudskih aktivnosti

Naša planeta sve manje može da podnosni posledice ljudskih aktivnosti i potrebno joj je najmanje 18 meseci da obnovi izvore koje godišnje potroši

čovek, saopštili su međunarodni stručnjaci.

Udruženje za zaštitu životne sredine "Global futprint netvork" saopštilo je da čovečanstvo koristi izvore i proizvodi ugljen-dioksid, glavni gas za stvaranje efekta staklene bašte, 44 odsto više nego što to priroda na Zemlji može

da podnese. U izveštaju udruženja se navodi da su "alarmantni simptomi" ugroženosti planete klimatske promene i zagrevanje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.