Mrkonjić odlazi: Doviđenja, deco

Izvor: B92, 26.Jul.2013, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mrkonjić odlazi: Doviđenja, deco

Beograd -- Predsedništvo SPS prihvatilo zahtev funkcionera stranke i ministra saobraćaja Milutina Mrkonjića da bude razrešen funkcije u Vladi Srbije, saopštio je SPS.

Na sednici koja je trajala nešto više od tri sata, Predsedništvo je, kako se navodi u saopštenju, analiziralo dosadašnji rad svih funkcionera Socijalističke partije Srbije u javnoj upravi i ovlastilo predsednika Ivicu Dačića da tokom rekonstrukcije vlade predloži odgovarajuće kadrovske promene.

Visoki >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << funkcioneri SPS-a počeli su oko 18 časova da izlaze iz sedišta stranke na Studentskom trgu, niko nije hteo da daje izjave okupljenim novinarima i samo im je Milutin Mrkonjić poručio: "Doviđenja, deco!"

"Odgovoran pristup procesu rekonstrukcije SPS očekuje i od koalicionih partnera. Predsedništvo je jednoglasno podržalo zajednički stav Aleksandra Vučića i Ivice Dačića da je neophodno da i Ujedinjeni regioni Srbije, kao treći koalicioni partner, donesu odluku o personalnim promenama članova Vlade", navodi se u saopštenju.

Imajući u vidu da će glavni cilj Vlade ubuduće biti ekonomska i finansijska konsolidacija i razvoj, krucijalno je da i u ovoj oblasti postoji podela odgovornosti kroz razdvajanje ministarstva koje se bavi finansijama i ekonomskim razvojem, naveo je SPS.

Ako URS ne prihvati predložene promene, koalicioni sporazum na kome je formirana vlada biće raskinut, izjavio je lider SPS i premijer Ivica Dačić.

Socijalisti su naveli da će, ako ne bude temeljne rekonstrukcije Vlade, "biti potrebno definisanje novog koalicionog sporazuma kako bi Vlada Srbije mogla da nastavi da ostvaruje svoje ciljeve u interesu Srbije i njenih građana".

Dodaje se da je Predsedništvo SPS jednoglasno podržalo politički dogovor lidera naprednjaka Aleksandra Vučića i Ivice Dačića o "temeljnoj i sveobuhvatnoj rekonstrukciji Vlade i svih značajnih institucija u javnom sektoru".

Cilj takve rekonstrukcije, navodi se, nisu samo personalne promene, već i suštinska promenu čitavog sistema izvršne vlasti, kako bi se na bolji, efikasniji i odgovorniji način nastavilo sa ostvarivanjem dugoročnih ciljeva Vlade Srbije.

"Za godinu dana svog funkcionisanja ova Vlada je ostvarila višedecenijski cilj otvorivši pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj Uniji. To je rezultat pokrenutih reformi, napretka u dijalogu Beograda i Prištine, i ostvarenih uspeha u borbi protiv kriminala i korupcije", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je sada potpuno promenjena slika i povećan ugled Srbije u međunarodnoj zajednici kako bi Srbija bila sledeći novi član EU.

"Kao svoj glavni cilj u narednom periodu, pored evropskih integracija, Vlada Srbije postavlja zaustavljanje dugogodišnjeg ekonomskog propadanja zemlje, podizanje životnog standarda građana, povećanje zaposlenosti, odnosno otvaranje novih radnih mesta. SPS još jednom potvrđuje da je naš cilj pozitivna promena Srbije. U tom smislu SPS daje svoj doprinos ozbiljnoj i temeljnoj rekonstrukciji Vlade", navodi se u saopštenju.

Sednici u sedištu SPS na Studentskom trgu prisustvovali su predsednik stranke Ivica Dačić, zamenik predsednika Žarko Obradović i ostali članovi Predsedništva, među kojima su Slavica Đukić Dejanović, Milutin Mrkonjić, Branko Ružić, Dušan Bajatović, Aleksandar Antić i drugi.

SPS u Vladi Srbije ima četiri ministra - policije, zdravstva, saobraćaja i obrazovanja kao i mesto premijera na kojem je lider stranke Ivica Dačić.

Sednicu Glavnog odbora održava i SNS. Pre početka sednice zamenik predsednika poslaničke grupe SNS-a Zoran Babić rekao je za B92 da naprednjaci neće inicirati vanredne izbore.

Portparol URS Marko Selaković rekao je da se ta stranka zalaže za to da se svako od koalicionih partnera odrekne po jednog ministra (sadašnja vlada ima 19 članova, 17 ministarstava i ministra bez portfelja, a premijer ima i ministarsku poziciju), ali i za timski rad određenih ministarstava.

Selaković je nakon sednica SNS i SPS rekao za B92 da ta stranka ne želi da komentariše stavove partnera u Vladi, a da će svoj stav izneti u nedelju.

Mrkonjić na funkciji od 2000.

Mrkonjić je čovek sa najdužim stažom u Vladi Srbije. Od 2000. je bio član Skupštine Savezne Republike Jugoslavije, kasnije zajednice Srbije i Crne Gore. Do 2007. je bio i potpredsednik Skupštine Srbije.

U vreme koalicije socijalista i demokrata bio je ministar infrastrukture. "Preživeo" je jednu rekonstrukciju, 2011. godine.

Javnost mu često zamera sporu izgradnju putne infrastrukture u Srbiji, za koju je bio nadležan, ali i na prevelikoj emotivnoj povezanosti, sa bivšim predsednikom SPS-a Slobodanom Miloševićem i javno istupanje u zaštitu članova njegove porodice.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Počela sednica SPS o rekonstrukciji

Izvor: Mondo, 26.Jul.2013

Sednica Predsedništva Socijalističke partije Srbije (SPS) na kojoj će biti reči o rekonstrukciji vlade počela je..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.