Mrkić: Odnosi u regionu nikad bolji

Izvor: Mondo, 28.Apr.2013, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mrkić: Odnosi u regionu nikad bolji

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić izjavio je danas da u regionu vlada možda i najbolja atmosfera od završetka ratova devedesetih godina prošlog veka.

On kaže da je Vlada Srbije od formiranja krenula sa vrlo jasnom dobrosusedskom politikom.

Mrkić je, uoči posete prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića Zagrebu, istakao da u ovom periodu nema mnogo paradnog u odnosima Srbije i Hrvatske, ali da je "zato rudarski rad, vrlo prisutan i konstantan". >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<

"Ako je bilo nekih izjava i nesporazuma i onda naknadnih tumačenja tih izjava, sećam se da je u početku dolazilo ponešto iz Zagreba. Jeste, to je istina. Međutim, od kada se oformila vlada, krenuli smo sa vrlo jasnom dobrosusedskom politikom", rekao je Mrkić u intervjuu za B92.

On je dodao i da se stvaraju rezultati koji će sasvim sigurno dovesti do susreta na vrhu između svih zemalja regiona, kao i da je jedan od ciljeva regionalne politike, rešavanje problema iz prošlosti.

Mrkić je naveo i da ne zna tačno koliko puta se sreo sa šeficom hrvatske diplomatije Vesnom Pusić, da je njihov poslednji susret bio u Zagrebu, da su "stalno na vezi" i da se dogovaraju.

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sutra boravi u poseti Hrvatskoj i u Zagrebu će se sastati s premijerom i predsednikom Hrvatske, Zoranom Milanovićem I Ivom Josipovićem.

Vučić će se sastati i s ministarkom spoljnih poslova Hrvatske Vesnom Pusić i ministrom odbrane Antom Kotromanovićem.

Očekuje se da će teme razgovora biti privredna saradnja, pitanja iz prošlosti Srbije i Hrvatske i evropska budućnost, kao i saradnja u korišćenju evopskih fondova.

Kako je javio Radio Slobodna Evropa, analiticari ocenjuju da je Vučićeva poseta prethodnica susretu predsednika Hrvatske i Srbije Ive Josipovića i Tomislava Nikolića.

To bi bio prvi susret dva predsednika posle naglog hlađenja odnosa zbog izjava predsednika Srbije o Vukovaru, a potom i komentara najviših srpskih zvaničnika povodom oslobadanja hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača.

(agencije/MONDO, foto: Beta, Emil Vaš)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mrkić: Atmosfera u regionu možda i najbolja od 90-ih

Izvor: Blic, 28.Apr.2013

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić izjavio je danas da u regionu vlada možda i najbolja atmosfera od završetka ratova devedesetih godina prošlog veka, kao i da je Vlada Srbije od formiranja krenula sa vrlo jasnom dobrosusedskom politikom...Mrkić je, uoči posete prvog potpredsednika vlade...

Nastavak na Blic...

Mrkić: Atmosfera u regionu možda i najbolja od 90-ih

Izvor: Press, 28.Apr.2013

Mrkić je, uoči posete prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića Zagrebu, istakao da u ovom periodu nema mnogo paradnog u odnosima Srbije i Hrvatske, ali da je zato "rudarski rad, vrlo prisutan i konstantan".    . "Ako je bilo nekih izjava i nesporazuma i onda naknadnih tumačenja tih izjava,...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.