Mrkić: Ćosić dogovorio podelu Kosova s Rugovom

Izvor: RTS, 28.Nov.2013, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mrkić: Ćosić dogovorio podelu Kosova s Rugovom

Slobodan Milošević sprečio podelu Kosova koju su dogovorili prvi predsednik SRJ Dobrica Ćosić i lider kosovskih Albanaca Ibrahim Rugova, rekao Ivan Mrkić. Sadašnji odnos snaga govori u prilog tome da Priština neće postati članica UN, možda i nikada, kaže šef srpske diplomatije.

Šef srpske diplomatije Ivan Mrkić, koji je bio šef kabineta prvom predsedniku SRJ Dobrici Ćosiću, rekao je da je Ćosić s liderom kosovskih Albanaca Ibrahimom Rugovom dogovorio podelu Kosova, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ali da je Milošević to sprečio.

Prema njegovim rečima, Ćosić je uspeo da s Rugovom dođe do nekih preliminarnih dogovora.

"U to vreme, čini mi se, srpskoj strani bi pripalo nekih 30 odsto Kosova i deo Metohije. Ali, nije se razgovaralo o statusu. Istraživalo se koje su sve mogućnosti i onda je u tome bilo napretka. Rugova je hteo neki dogovor, ali je sve sprečeno političkim okršajem između Miloševića i Ćosića. Sve je otišlo u bestraga po srpske interese", objasnio je Mrkić.

Šef srpske diplometije je za novi broj Nedeljnika rekao još da "sadašnji odnos snaga govori u prilog tome da Priština neće postati članica UN, možda i nikada" ali da to ne znači da Srbija neće raditi na normalizaciji situacije.

Mrkić je rekao da u vreme njegovog diplomatskog službovanja na Kipru i međunarodnih sankcija protiv Srbije "Slobodan Milošević nije dolazio, niti je imao i jedan evro, odosno marku" na bankovnim računima u toj zemlji.

Rekao je da je u to vreme "jedan broj državnih preduzeća - da bi izbegao sankcije, otvarao of-šor firme i da su državne firme slale tamo neke svoje direktore, menadžere, da nastave s poslom pod maskom privatnog preduzeća".

"Moguće je da je kroz neke račune naših firmi prošlo više milijardi, ali ja to ne mogu sa sigurnošću da kažem. Često su nošene i pare, jer nije bilo bankarske tehnike plaćanja, odnosno novac je nošen fizički. Ali, ja taj novac nikad nisam video", rekao je Mrkić.

Šef srpske diplomatije je zaključio da je pitanje zloupotreba od pojedinaca koji su raspolagali tim državnim novcem do sada trebalo da utvrde državni organi čiji je to posao.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MINISTAR MRKIĆ: Slobodan Milošević nije iznosio pare na Kipar, već u Ameriku!

Izvor: Telegraf.rs, 28.Nov.2013

Ministar srpske diplomatije tvrdi da je Dobrica Ćosić dogovorio s Ibrahimom Rugovom podelu Kosova, ali da je sve to sprečio bivši predsednik SRJ i lider SPS-a MIlošević

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.