Mračna prognoza iz Kine: Rat sa SAD bi bio...

Izvor: B92, 04.Jun.2023, 09:19

Mračna prognoza iz Kine: Rat sa SAD bi bio...

Kineski ministar odbrane Li Šangfu upozorio je da bi sukob Kine i SAD bio "nepodnošljiva katastrofa" i poručio da njegova zemlja teži dijalogu.

Obrativši se delegatima na bezbednosnom samitu Šangri-La u Singapuru, kineski ministar odbrane je u generalskoj uniformi Narodne oslobodilačke vojske Kine predočio da je "svet dovoljno velik da Kina i SAD mogu da napreduju zajedno", prenosi Rojters.

"Kina i SAD imaju različite sisteme i jesu različite na mnogo drugih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << načina. Međutim, to ne bi trebalo da spreči dve strane da tragaju za zajedničkom osnovom i zajedničkim interesima u razvoju i produbljivanju bilateralne saradnje", rekao je Li.

Upozorio je da je "ponovo oživeo mentalitet Hladnog rata u azijsko-pacifičkom regionu", iako, kako je rekao, njegova zemlja teži dijalogu umesto konfrontaciji.

Li je indirektno kritikovao SAD, optužujuci "neke zemlje" za intenziviranje trke u naoružanju i namerno mešanje u unutrašnje stvari drugih država.

"Uzajamno poštovanje bi trebalo da nadvlada maltretiranja i hegemoniju", poručio je kineski ministar odbrane Li Šangfu.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin je ukorio Kinu zbog odbijanja vojnih pregovora, ostavljajuci dve supersile u corsokaku oko rešavanja spornih pitanja Tajvana, teritorijalnih razmirica u Južnom kineskom moru i ograničenja koja je uveo predsednik SAD Džozef Bajden na izvoz poluprovodnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kineski ministar: Sukob Kine i SAD bio bi katastrofa! Peking teži dijalogu, a ne konfrontaciji

Izvor: 24sedam.rs, 04.Jun.2023

Uzajamno poštovanje bi trebalo da nadvlada maltretiranja i hegemoniju, naveo je Li Šangfu

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.