Može li se do lečenja u inostranstvu bez SMS akcija?

Izvor: B92, 10.Avg.2016, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Može li se do lečenja u inostranstvu bez "SMS akcija"?

Roditelji bolesne dece pogrešno veruju da će brže prikupiti novac za lečenje u inostranstvu u nekoj akciji, kaže za Politiku dr Radoje Simić.

Član Nadzornog dobora Budžetskog fonda za lečenje oboljenja, stanja i povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji kaže da bi upućivanje u inostranstvo radi dijagnostike, a ne samo radi lečenja moglo da bude ozakonjeno ukoliko budu usvojene izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Navodi da su optužbe za malverzaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u slučaju male Tijane Ognjanović opredelile nadležne da osnuju ovaj fond, s idejom da se u Srbiji više nikada ni za jedno bolesno dete ne prikuplja novac slanjem SMS poruka, uplata na tekuće račune, humanitarnih koncerata.

Simić je istakao da je cilj donekle ispunjen i od početka 2015. godine, 36 dece je upućeno na lečenje u inostranstvo bez humanitarnih akcija., a preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje na lečenje u inostranstvo je upućeno 270 dece.

Dodaje i da nema nikakve komplikovane procedure za upućivanje u inostranstvo, kao i da kod roditelja postoji psihološki momenat, neki veruju da će brže ostvariti cilj, a drugi se plaše odbijanja. Za konkurisanje, kako kaže, potreban je samo jedan dokument više od konkurisanja u RFZO.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.