Mozak se ozari na samu pomisao na novac

Izvor: RTS, 27.Dec.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mozak se "ozari" na samu pomisao na novac

Sama pomisao na novac prosto "ozari" vizuelne delove mozga, tvrde američki naučnici. Najnovije otkriće tumačenja vrednosti određenih predmeta moglo bi da doprinese boljem razumevanju uticaja zavisnosti na obradu podataka u mozgu.

Poput oznake za dolar koja se na najmanji nagoveštaj zarade pojavi u očima Baje Patka, vizuelni delovi mozga, takođe, reaguju na samu pomisao na novac, tvrde naučnici u SAD.

Grupi ispitanika skeniran je mozak dok su birali između crvenih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i zelenih znakova na kojima bi se povremeno ukazao drugačiji iznos, od 10 centi do 10 dolara.

Rezultati studije pokazali su da visina očekivane i osvojene nagrade utiče na moždanu aktivnost mnogih delova ljudskog vizuelnog sistema, kao što je primarni vizuelni korteks, poznat kao "V1", koji je zadužen za boje i orijentaciju u prostoru.

"Nagrade su uticale na obradu podataka u mozgu", istakao je vođa istraživačke grupe doktor Džon Serensis sa Kalifornijskog univerziteta u San Dijegu.

Prema njegovim rečima, reakcija vizuelnog sistema bila je snažnija što je nagrada bila veća.

"Ovo je dokaz da postoji mogućnost da čovek jasnije vidi stvari koje više ceni, slično reakciji mozga na jače i slabije osvetljene predmete", smatra doktor Serensis.

Dalja istraživanja o načinu na koji mozak tumači vrednost raznih predmeta mogli bi da doprinesu boljem razumevanju uticaja zavisnosti na obradu podataka u mozgu, izjavio je dr Serensis, čiji je rad objavljen u najnovijem broju časopisa "Neuron".

Pogled kojim osoba samo okrzne drogu, cigarete, a naročito hranu, može da ima neouobičajeno veliki uticaj na neke ljude.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.