Izvor: Nezavisne Novine, 07.Avg.2017, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mostarski ronioci uklonili dio otpada iz jezera Alagovac

NEVESINJE – Nakon sprovedene akcije čišćenja priobalnog dijela jezera Alagovac, Sportsko-ribolovno društvo “Zalomka“ iz Nevesinja je, u saradnji sa Ronilačkim klubom “Leut” iz Mostara, izvršilo čišćenje podvodnog otpada i uklanjanje predmeta koji su, potencijalno, opasni za kupače.

Predsjednik Sportsko-ribolovnog društva “Zalomka“ Nevesinje Gradimir Spremo kaže da je ova akcija dio planiranih aktivnosti na uređenju akumulacije jezera Alagovac.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine <<
“Ronilački klub Leut iz Mostara je došao i izvršio više zarona u akumulaciji jezera Alagovac u protekla dva dana. Ekipa se sastojala od 12 iskusnih ronilaca od kojih su tri pripadnice ljepšeg pola. Plan je bio da se pokuša snimiti teren jezera prije svega na istaknutim kupalištima (Maržanina i Čitlučka plaža), te da se očisti od eventualnog otpada i podvodnih grana koje predstavljaju potencijalnu prijetnju po kupače”, kaže Spremo.

Spremo kaže da su ronioci već prvog dana izvukli dosta čvrstog otpada.

“Drugi dan ronjenja se izvodio na brani jezera Alagovac. Poslije dvosatnog ronjenja, konstatovana je slična situacija kao prethodnog dana. Trenutna dubina u tom dijelu jezera je iznosila 7,5 metara i temperatura na toj dubini je pokazivala 10 stepeni, dok je temperatura vode na površini iznosila 27 stepeni”, kaže Spremo i dodaje da je u planu bilo snimanje biljnog i životinjskog svijeta u akumulaciji jezera Alagovac, ali da je vidljivost bila slaba.

Prema riječima predsjednika društva Gradimira Sprema, SRD Zalomka pokrenulo je ovu akciju sa namjerom da postane tradicija koja će se održavati svake godine uz prisustvo većeg broja ronilaca.

Spremo je u ime Sportsko-ribolovnog društva “Zalomka“ zahvalio profesoru Franju Soče, koji je predvodio ronilačku ekipu, kao i opštini Nevesinje na velikoj pomoći prilikom realizacije projekta.

(NN/mojahercegovina.com)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.