Morsijeve ljude ne plaše pretnje

Izvor: B92, 31.Jul.2013, 19:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Morsijeve ljude ne plaše pretnje

Kairo -- Pristalice svrgnutog egipatskog predsednika Muhameda Morsija saopštile da će nastaviti sa protestima uprkos pretnjama egipatske prelazne vlade.

Egipatska vlada, koja ima podršku vojske, naredila je danas policiji da okonča proteste pristalica svrgnutog Morsija, navodeći da predstavljaju nacionalnu pretnju.

Ministarka informisanja Doreja Šaraf el Din rekla je u izjavi koju je danas emitovala egipatska televizija da će policija okončati demonstracije "u skladu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa zakonom i ustavom".

Morsijeve pristalice u Kairu protestuju ispred džamije u istočnom delu grada i glavnog univerzitetskog kampusa.

Vojska je zbacila Morsija 3. jula, posle masovnih demonstracija koje su pozivale na njegovu smenu.

U međuvremenu, situacija je danas pogoršana time što su egipatske vlasti poslale pred sud lidera Muslimanske braće i još dvojicu članova tog pokreta, pošto su ih optužile za podsticanje nacilja, preneo je Rojters.

Pored Mohameda Badija koji je u bekstu, sudiće se njegovom moćnom zameniku Kairatu el-Šateru i visokom zvaničniku Rašafu Bajumiju.

Optuženi su za podstrekavanje koje je dovelo do ubistva najmanje osam demonstranata tokom juna, na demonstracijama ispred štaba Muslimanskog bratstva u Kairu.

Potez vlade protiv Mohameda Badija i još dvojice ljudi, najverovatnije će pojačati tenzije između islamista i vojske, koja je 3. jula srušila s vlasti islamističkog predsednika Morsija.

Milioni Egipćana izašli su prošle nedelje na ulice kako bi pružili podršku načelniku generalštaba egipatske vojske, generalu Abdelu Fatahu el Sisiju u obračunu sa nasiljem i "potencijalnim terorizmom".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vlada naredila policiji da okonča proteste Morsijevih pristalica

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 31.Jul.2013

Egipatska vlada koja ima podršku vojske naredila je policiji da okonča proteste pristalica svrgnutog predsednika Mohameda Morsija, navodeći da oni predstavljaju "neprihvatljivu pretnju" nacionalnoj bezbednosti. Ministarka informisanja Doreja Šaraf el Din izjavila je za egipatsku televiziju da...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.