Montgomeri: Podela Kosova je rešenje

Izvor: RTS, 14.Jun.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Montgomeri: Podela Kosova je rešenje

Podela Kosova i referendum za nezavisnost RS predstavljaju rešenje problema multietničkih društava, smatra bivši ambasador SAD u Srbiji, Vilijam Montgomeri. Alternativna rešenja će morati da budu inicirana iz Evropske unije, pošto je teško ubediti SAD da prihvate ove predloge.

Bivši ambasador SAD u Srbiji Vilijam Montgomeri smatra da se insistiranje na stvaranju multietničkih društava na Kosovu i u Bosni i Hercegovini pokazalo kao nemoguća misija, zbog čega je podela >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kosova i referendum za nezavisnost Republike Srpske rešenje.

"Biće izuzetno teško ubediti SAD da pristupe ovom rešenju. Ljudi u administraciji koji su lično upleteni u ovaj region, poput Ričarda Holbruka, Džozefa Bajdena i zamenika državnog sekretara Džejmsa Stajnberga biće žestoki protivnici te ideje. Mislim da će inicijativa za razmišljanje o alternativama za pitanje Kosova morati da dođe iz Evropske unije", rekao je Montgomeri u intervuu za današnji "Blic".

Montgomeri primećuje da, iako ideja o podeli Kosova postoji više od decenije, do danas nikada nije napravljena nijedna ozbiljna studija koja bi pokazala kako bi to trebalao uraditi. Podelu Kosova najviše otežava činjenica da i Beograd i Priština smatraju da polažu puna prava na čitavo Kosovo.

"Činjenica je da faktička podela postoji, ali je suviše daleko od mogućnosti da je albanska strana prihvati, i to ostaje izvor sukoba između Srbije i međunarodne zajednice, između kosovskih Srba i kosovskih Albanaca, kao i između kosovskih Srba i međunarodne zajednice. Ovo apsolutno može imati loš uticaj na približavanje Srbije Evropskoj uniji. Kosovski Albanci ne prihvataju ideju o podeli i samo je pitanje momenta kada će zbog toga doći do nasilja na KiM", ocenio je Montgomeri.

Bivši ambasador SAD naglašava da je ogromna većina Srba koji su pobegli sa Kosova nikada neće vratiti. Forsiranje punog prihvatanja autoriteta Vlade Kosova bi nateralo još Srba da odu.

Kad je o Bosni i Hercegovini, Montgomeri je rekao da je stanje "oduvek bilo komplikovano, pre svega zbog načina na koji su etničke grupe pomešane".

"Bilo je teško osmisliti bilo kakvu preciznu podelu, već je sam rat napravio podele po principu migracija tih etničkih grupa. Mislim da bi pronalaženje načina na koji bi svaka od tri etničke grupe imala pravo da ne prihvati priključenje centralizovanoj državi bilo jedina baza za trajno rešenje", rekao je bivši ambasador.

Vilijem Montgomeri se ne slaže sa povezivanjem pitanja Republike Srpske i Kosova i smatra da ova dva slučaja treba posmatrati odvojeno.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.