Moldavija: Ministar finansija novi premijer

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Nov.2019, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moldavija: Ministar finansija novi premijer

Parlament Moldavije danas je potvrdio bivšeg ministra finansija Jona Čikua za novog premijera.

Predsednik Moldavije Igor Dodon predložio je juče Čikua za budućeg premijera nakon što je u utorak pala vlada pošto u parlamentu nije prošla glasanje o poverenju.

Posle pada vlade, Moldaviji preti veća nestabilnost, samo pet meseci nakon što je premijerka Maja Sandu došla na čelo vlade, obećavši da će se boriti protiv korupcije, konstatuje Rojters.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Vlada je dobila poverenje 63 poslanika, dok je 101 podržao predlog o nepoverenju vladi koji su podneli socijalisti, koalicioni partneri Sandu.

Sandu je formirala labavu koaliciju sa Socijalističkom partijom, ali je ta veza "pukla" zbog predloženih reformi o izboru državnog tužioca.

U govoru pre glasanja o poverenju vladi, Sandu je hvalila antikorupcijske napore vlade, napomenuvši da je malo vremena provela na funkciji i da to nije bilo dovoljno za velike promene.

"Građani nisu očekivali čuda za pet meseci. Oni shvataju i cene odgovornu vladu koju čine pošteni ministri koji su došli na to mesto da bi život ljudi bio bolji", kazala je Sandu, bivša savetnice Svetske banke koja se školovala na Harvardu.

Moldavija, jedna od najsiromašnijih evropskih zemalja, suočena je sa korupcijom i političkom nestabilnošću.

Ta zemlja je, navodi agencija Rojters, bila arena rivalstva Zapada i Rusije od kako je proglasila nezavisnost posle raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.