Moguć zaokret u kosovskoj politici

Izvor: Southeast European Times, 19.Nov.2010, 00:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moguć zaokret u kosovskoj politici

Dok političke stranke na Kosovu prave saveze u nadi da će formirati sledeću vladajuću koaliciju u zemlji, ishod je i dalje neizvestan.

18/11/2010

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Prištine -- 18.11.2010.

Kosovo je trenutno bez parlamenta, a sve oči su uprte u prevremene izbore zakazane za 12. decembar. Dok stranke formiraju koalicije i pripremaju svoje liste kandidata, koje će podneti do krajnjeg roka u petak (19. novembra), javne ličnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << iznose različita mišljenja.

Lokalni eksperti kažu da je politička scena nestabilna i da su možda na pomolu drastične promene.

„Predizborne koalicije i izjave nekih od lidera tih koalicija nagoveštavaju promene političkih saveza“, izjavio je za SETimes politički analitičar Muharem Nitaj.

„Postoji otvorena mogućnost da sadašnji premijer formira savez sa Novom kosovskom alijansom i verovatno sa strankama manjina. Druga mogućnost je koalicija između Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Alijanse za budućnost Kosova (ABK), zajedno sa strankama manjina“, rekao je on.

Mnogi će pratiti kurs Uke Rugove, sina pokojnog predsednika Ibrahima Rugove. On i Bujar Bukoši, koji je tokom godina Miloševićevog režima bio premijer vlade Kosova u egzilu, udaljili su se od DSK posle borbe za prevlast unutar stranke.

Rugova i njegova porodica optužili su stranku i njenog novog predsednika Isu Mustafu da ih je ponizila zakasnelom ponudom da uvrsti sina bivšeg predsednika na svoju listu kandidata. On i Bukoši sada prave alternativnu listu i udružili su snage sa Ramušem Haradinajem i ABK.

Haradinaj, koji je u Hagu, gde čeka ponovno suđenje po optužbama za ratne zločine, jedan je od nekoliko kandidata koji su ili pod istragom ili se suočavaju sa sudskim procesom -- što je činjenica koja brine EULEKS.

„[Kada se] za nekog javno zna da je pod istragom ili u sudskoj proceduri, bilo bi bolje i časnije, i bolje za reputaciju Kosova, da se takva osoba ne kandiduje za javnu funkciju dok ne skine sumnju sa sebe“, izjavio je 12. novembra zamenik šefa EULEKS-a Endi Sparks.

Druga dva kandidata, Nedžat Daci i Albin Kurti, takođe su došli u sukob sa zakonom. Daci, koji predvodi listu kandidata Demokratskog saveza Dardanije (DSD), proglašen je krivim od strane sudskog veća, sastavljenog od dvoje sudija EULEKS-a i jednog kosovskog sudije, za proneveru.

Kurti, koga je EULEKS osudio zbog „opstrukcije službenih lica u obavljanju njihovih službenih dužnosti“, predvodi svoju Listu građanske inicijative, koja se pokazala kao magnet za mlade ljude koji se osećaju izostavljenim iz politike.

Fatmir Limaj, kandidat DPK, reagovao je na Sparksovu izjavu. Kosovske stranke „se pridržavaju zakona, a ne raspoloženja pojedinaca“, rekao je on. ABK je takođe objavila saopštenje, navodeći da zakon ne zabranjuje Haradinaju da vodi svoju stranku i da bude na listi kandidata.

Skoro sve stranke već su počele sa ubeđivanjem birača, iako kampanja zvanično ne počinje do 2. decembra. Oni koji se nadaju da će poljuljati status kvo snažno kritikuju odlazećeg premijera Hašima Tačija i njegovu DPK, zajedno sa njenim bivšim koalicionim partnerom DSK, zbog lošeg vođenja poslova Kosova.

Međutim, ishod je daleko od izvesnog i niko od ključnih igrača ne može da bude otpisan. Prema Nitaju, moguću buduću koaliciju napraviće oni lideri koji imaju snažnu političku bazu. „Tači i Haradinaj ne mogu da budu isključeni“, rekao je on.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.