Moguć duži život plavog pasoša

Izvor: RTS, 22.Avg.2009, 22:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moguć duži život plavog pasoša

Vlada Srbije mogla bi da produži važenje starog pasoša. Ako se to dogodi, najavljeni beli šengen za 1. januar 2010. godine mogli bi da koriste samo građani sa biometrijskim pasošima, dok bi vlasnici starih isprava mogli da putuju samo sa vizom.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da se ovih dana očekuje izdavanje milionitog biometrijskog pasoša i najavio mogućnost produženja važenja starih pasoša za još nekoliko meseci. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

"Zamena pasoša najsporije ide u konzulatima Srbije u inostranstvu, pa bi zbog Srba u dijaspori mogla da se donese odluka o produžetku važenja plavog pasoša", istakao je Dačić.

Kako pišu "Večernje novosti", ako se to dogodi najavljeni beli šengen za 1. januar 2010. godine mogli bi da koriste samo građani sa biometrijskim pasošima, dok bi vlasnici starih isprava mogli da putuju samo sa vizom.

Ministar očekuje da će pred kraj godine prestati gužve pred šalterima policijskih uprava.

U odnosu na početak izdavanja novih pasoša, kapacitet izdavanja povećan je za 50 odsto, rekao je Dačić. "Milion pasoša za godinu dana je izvanredan uspeh", ocenio je Dačić.

Ministar za dijasporu Srđan Srećković istakao je da sigurno neće doći do toga da bilo ko u dijaspori ostane bez putne isprave.

"Građanima koji žive u Švajcarskoj, Nemačkoj, Austriji, ali i ostalima državama, savetovali smo da pasoše vade kada doputuju u Srbiju. Mnogi su tako i uradili, a MUP im je isprave izdavao u kraćem roku", objasnio je Srećković i ukazao da najveće teškoće imaju oni koji žive daleko, u Australiji i Americi kojima je problem da dođu u maticu.

Odluku o produžetku roka važenja starih pasoša donosi Vlada Srbije, a zatim to treba da potvrdi i Skupština Srbije.

Odlazak "plavih" u penziju već je jednom odložen i to odlukom parlamenta 23. decembra prošle godine, kada je rok važenja produžen do 2010. godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada će produžiti važenje starih pasoša?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Avg.2009

BEOGRAD - Vlada Srbije mogla bi da produži važenje starog pasoša za još nekoliko meseci, pišu Večernje novosti...Kako prenosi list u današnjem izdanju, ako se to dogodi najavljeni "beli šengen" za 1. januar 2010. godine mogli bi da koriste samo građani sa biometrijskim pasošima, dok...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Stari pasoši važe i dalje?

Izvor: Kurir, 22.Avg.2009

JAGODINA - Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je u Jagodini da se ovih dana očekuje da će biti izdat milioniti biometrijski pasoš i najavio mogućnost produženja važenja starih pasoša za još nekoliko meseci. - Razmišljamo o produžetku važenja starog pasoša...

Nastavak na Kurir...

Dačić: Bezvizni režim samo za nove pasoše

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Avg.2009

NIŠ - Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je ponovio da će narednih dana biti izdat milioniti pasoš i da će stari pasoši važiti i u prvih nekoliko meseci naredne godine. "Stari pasoši se više ne izdaju i bezvizni režim od 1. januara, posle dogovora o tome sa...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.