Izvor: B92, 04.Avg.2012, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Moguć dogovor o povlačenju tužbi"

Zagreb -- Šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić ocenila je pozitivnom izjavu srpskog kolege Ivana Mrkića o mogućnosti dogovora o međusobnom povlačenju tužbi za genocid.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović rekao je da je "dogovor uvek moguć".

Pusićeva i Josipović su, međutim, istakli da je najpre neophodno naći rešenja za ostala otvorena pitanja.

Ocenivši Mrkićevu izjavu pozitivnom, Pusićeva je u Sinju novinarima izjavila da je to prva eksplicitno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pozitivna reakcija na hrvatsku inicijativu od početka ove godine.

"Tada smo rekli da smo spremni razgovarati o međusobnim tužbama pod uslovom da se nađu rešenja za četiri ključna otvorena pitanja. Ako uspemo naći bilateralne načine na koje se to može rešiti, onda smo spremni na dnevni red staviti i pitanje međusobnih tužbi za genocid", rekla je Pusićeva.

Ona je podsetila da su to pitanja nestalih osoba, povraćaj opljačkanih umetnina, kao i pitanje optuženih i osumnjičenih za ratne zločine i njihovo procesuiranje.

Josipović je, komentarišući Mrkićevu izjavu, rekao da je "dogovor je uvek moguć".

"Ali najpre treba ispuniti sve uslove o kojima smo mi u Hrvatskoj mnogo govorili, jer ako se ostvare ciljevi zbog kojih se nekog tuži, onda tužba nema smisla. Ali još nismo u toj fazi i ovog trenutka je prerano o tomu govoriti", kazao je on.

Ministar Mrkić je izjavio za "Večernje novosti" da je moguć dogovor s Hrvatskom o međusobnom povlačenju tužbi za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu i najavio skori susret s Pusićevom.

"Dogovor o povlačenju tužbi je moguć. Na obe strane sazreva i svest o tome da trebamo graditi nešto što će stvarno rasteretiti buduće generacije. Već sam razgovarao s koleginicom Vesnom Pusić, uskoro ćemo se i sresti, i uveren sam da i oni žele razvoj normalnih odnosa", rekao je Mrkić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.