Mogu li srpske škole postati zone bez mobilnih telefona

Izvor: B92, 05.Sep.2018, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogu li srpske škole postati zone bez mobilnih telefona

Zakon kojim se zabranjuje upotreba mobilnih telefona u školama ne bi mogao da zaživi u Srbiji, smatra Dejan Nedić, predsednik Skupštine Društva direktora škola u Srbiji.

Novi zakon u Francuskoj kojim se u osnovnim školama zabranjuje upotreba mobilnih telefona, tableta i drugih elektronskih uređaja, očekivano je izazvao debatu da li srpske škole treba da krenu sličnim putem.

Ali Srbija je već ispred Francuske kada su u pitanju mere smanjivanja korišćenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mobilnih telefona na časovima.

Ili barem jedna, usamljena škola u Srbiji prednjači.

Osnovna škola "Radoje Domanović" u Nišu se već godinu dana smatra zonom bez mobilnih telefona, kako njihova upotreba nije dozvoljena u prostorijama škole ni u dvorištu.

Mobilne telefone ne smeju da koriste ni đaci, ni nastavnici, niti svi zaposleni u školi, ali ni posetioci.

"Godinu dana smo u zoni bez mobilnih telefona, tako da smo se potpuno navikli. Mi zaposleni ih upotrebljavamo samo kada su neophodni", kaže za BBC Dušica Tričković, direktorka OŠ"Radoje Domanović".

Dirkektorka Tričković objašnjava da je odluka da škola postane zona bez mobilnih telefona predstavljena kao vaspitna, a ne kaznena mera.

"Mi smo deci objasnili da smo mi vaspitači i da smo dužni da vaspitavamo i obrazujemo učenike u skladu sa nastavnim planom i programom, kao i da kod njih usađujemo prave vrednosti i lepe navike."

"Ovo je njima objašnjeno ne kao zabrana, već kao formiranje jedne lepe navike i pristojnog ponašanja", kaže direktorka Tričković.

Ona dodaje da su same učenike uključili u donošenje ove odluke.

"Uključili smo i učenički parlament čiji su članovi imali debatu - za ili protiv zone bez mobilnih telefona. Oni su i sami učestvovali u kampanji donošenja ovakve odluke", kaže Tričković.

Kako objašnjava direktorka OŠ"Radoje Domanović", đaci mogu sa sobom da imaju mobilni telefon, samo je zabranjeno njihovo korišćenje u zoni škole.

"Mi ne vršimo kontrolu niti bilo kakav pretres. Pretpostavljamo da se telefoni nalaze u torbi sa ugašenim zvonom ili su potpuno isključeni", kaže Tričković.

Dodaje da je ovakvo pravilo donelo mnoge pozitivne rezultate, kao i da za godinu dana u školi nije prijavljena nijedna krađa ili gubitak mobilnog telefona.

Direktorka OŠ"Danilo Kiš" u Beogradu Danijela Čolović kaže da u pravilniku škole postoje stavke koje se tiču korišćenja mobilnih telefona i da učenike svake godine o tome obaveste.

"Upozorimo ih da nije dozvoljeno korišćenje mobilnih telefona i ukoliko ga nastavnik oduzme, ima pravo samo da ga vrati roditeljima", kaže Čolović za BBC.

Ona dodaje da na taj način pokušavaju da skrenu pažnju đacima, ali da su takvi slučajevi retki i da inače ne zadržavaju mobilne telefone.

Ipak, zaposleni u školi "Danilo Kiš" imaju i jednu olakšavajuću okolnost pri smanjivanju korišćenja mobilnih telefona.

U školi gotovo da nema signala za mobilni telefon.

"To nije tako namerno napravljeno, jednostavno je loš signal u čitavom naselju Stepa Stepanović, pa i u samoj školi. Ali da, to nam malo 'olakšava' borbu", dodaje Čolović.

Direktorka Dušica Tričković objašnjava da je odluka da OŠ"Radoje Domanović" postane zona bez mobilnih telefona doneta samo na nivou škole.

"Svaka škola ima autonomiju i u okviru svog razvojnog plana može da donese odluke koje će važiti samo za nju", kaže Tričković.

Isto potvrđuje i Dejan Nedić, direktor Druge ekonomske škole u Beogradu i predsednik Skupštine Društva direktora škola u Srbiji.

"Nema generalnog plana, niti nekog opšteg pravila, već to zavisi od škole do škole", izjavio je Nedić za BBC.

Dodaje da je u Drugoj ekonomskoj školi zabranjeno korišćenje mobilnih telefona za vreme časa, ali da tokom odmora učenici mogu slobodno da telefoniraju.

"Deca predaju telefone koji za vreme časa stoje u kutiji. Ali nemoguće je zabraniti deci da se van nastave jave roditeljima", kaže Nedić.

Francuski parlament je usvojio zakon o zabrani upotrebe mobilnih telefona u osnovnim školama, što je jedno od predizbornih obećanja francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Ipak, Nedić smatra da takav zakon u Srbiji "ne može da zaživi".

"To je Francuska, a ovo je Srbija, to sigurno neće moći da zaživi. Treba da gledamo gde smo mi, a pitanje je kako će oni to sprovesti i da li će uspeti", kaže Nedić.

Dodaje da je korišćenje mobilnih telefona u školama "stvar koja ne može na taj način da se kontroliše".

Nedić ističe da nema razloga da se deci zabranjuje korišćenje mobilnih telefona van učionice, pre svega zbog kontakta sa roditeljima.

"Kao roditelj, volim da čujem dete kada je na odmoru. Roditelji često odu prepodne na posao, a ako je dete popodne u školi, ne vide ga ceo dan. Moraju da se čuju sa njim za vreme odmora", kaže Nedić.

Danijela Čolović takođe smatra da i sama zabrana korišćenja mobilnih telefona mora da bude ograničena.

"Dešavaju se situacije kada učenik treba da se javi roditelju, a nekada imamo problem da roditelj neće da se javi na nepoznat broj, već će samo odgovoriti na poziv deteta", kaže Čolović.

Darko Stojić, otac čija je ćerka ove godine pošla u prvi razred osnovne škole, ne vidi problem u korišćenju mobilnih telefona van nastave.

"Ukoliko žele da podstaknu decu da se više druže i igraju, to neće postići zabranom korišćenja mobilnih telefona", kaže Stojić za BBC.

On smatra da ako neko treba da se bavi zabranama, to su roditelji.

"Ukoliko roditelj usmeri svoje dete kako treba, sve će biti u redu. Ali ako direktor pokuša nešto što roditelj nije uspeo, to može samo biti kontraproduktivno", kaže Stojić.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Mogu li srpske škole postati zone bez mobilnih telefona

Izvor: Danas, 06.Sep.2018, 08:31

Getty ImagesFrancuski parlament je usvojio zakon o zabrani upotrebe mobilnih telefona u osnovnim školama Novi zakon u Francuskoj kojim se u osnovnim školama zabranjuje upotreba mobilnih telefona, tableta i drugih elektronskih uređaja, očekivano je izazvao debatu da li srpske škole treba da krenu...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.