Mobilni timovi za podršku Romima

Izvor: RTS, 02.Apr.2018, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mobilni timovi za podršku Romima

U Srbiji su oformljeni mobilni timovi koji će na terenu prepoznavati realne potrebe romske populacije i pružati im podršku. U okviru ovog projekta rešavaće se i stambeni problemi i poboljšati infrastruktura u romskim naseljima.
Ovo je kuća porodice Ilić u jednom od romskih naselja u Požarevcu.

Krov prokišnjava, prozori fijuču. Struju imaju samo za sijalicu. Voda im je isključena >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zbog duga od 35.000 dinara. Deca su upisana u školu, ali često iz nje izostaju. Roditelji su nezaposleni. Nemaju zadravstvenu zaštitu. Sve što imaju u kući uglavnom je pronađeno u kontejnerima za smeće.

"Skupljam flaše po pet dinara, teglići po dva dinara. 'Leba. Skupljam konzerve, da bih preživeo", kaže Dragan Ilić, "da bih prehranio petoro dece i ženu."
Iako se decenijama radi na unapređenju položaja Roma, ovakav način života i dalje je realnost u Srbiji. Zato su oformljeni mobilni timovi u kojima su koordinatori za romska pitanja, pedagoški asistenti, zdravstveni medijatori, predstavnici Centra za socijalni rad i Nacionalne službe za zapošljavanje. Oni će sa terena rešavanje problema podići na nacionalni nivo, za šta su prošli i obuku.

"Sada je nekako sve zvaničnije", ističe Bajram Morina, pomoćnik predsednika Gradske opštine Kostolac.  "Do sada smo odlazili na teren mi Romi u institucijama, koordinatori, medijatori, asistenti. Ali nikada nismo otišli sa ljudima koji su predstavnici lokalnih institucija, a da nisu Romi."
 
U okviru projekta „Stanovanje Roma" oko hiljadu ljudi treba da dobije krov nad glavnom, a 6.000 bolju infrastrukturu, ali će i sami morati da učestvuju.
"Veoma je važno da napravimo taj pomak, da romska populacija krene što više da pruzima odgovornost i da, na kraju krajeva, sa svojim naporima i finansijskim sredstvima učestvuju u realizaciji tih inicijativa", naglašava Aleš Zupan, vođa projekta.
Projekat vrednosti od 7,55 miliona evra biće realizovan u trideset jednom gradu u Srbiji.







Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.