Izvor: B92, 06.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mnogo svedoka za Perišića ili...?

Hag -- Haško tužilaštvo "nema jasnu ideju" koliko će dugo trajati proces protiv generala Momčila Perišića.

"Ako u ovom procesu dođe do suđenja, bilo bi potrebno da o navodima optužbe uživo svedoči između 180 i 200 svedoka," rekao je tužilac Čester Stemp na statusnoj konferenciji. To zahteva složena optužnica protiv bivšeg načelnika Generalštaba Vojske SRJ, koja, između ostalog, pokriva dvogodišnju opsadu Sarajeva i višemesečne operacije u Srebrenici. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

On se, međutim, nada da će deo dokaza moći da bude uveden putem pismenih izjava svedoka, kao i da bi se nešto vremena moglo uštedeti pozivanjem na izvedene činjenice iz drugih predmeta ili na osnovu "sporazuma sa veoma kooperativnim kolegama iz Odbrane". O optužbama protiv Perišića trebalo bi da svedoči petnaestak svedoka-veštaka, najavilo je Tužilaštvo.

General Momčilo Perišić nije prisustvovao današnjoj statusnoj konferenciji jer se nalazi na privremenoj slobodi do početka suđenja. Obrazlažući odluku da Perišića pusti na slobodu, sudsko veće je navelo da je general pokazao visok stepen saradnje sa Tužilaštvom, čijem timu je dao izjavu zabeleženu na 35 kompakt diskova. Tužilaštvo se inače nije protivilo Perišićevom puštanju na slobodu.

Isto sudsko veće, kojim predsedava sudija Patrik Robinson, odbilo je zahtev Perišića da mu se omogući da putuje u Koštuniće, gde, kako je naveo, žive mnogi članovi njegove porodice i gde bi mogao da posećuje groblje. U odluci se navodi da nisu navedeni adekvatni razlozi za izmenu prvobitne odluke o privremenom puštanju na slobodu. Zato će Perišić i ubuduće morati da se pridržava strogih uslova privremenog oslobađanja, koji, u njegovom slučaju, predviđaju da ne sme napustiti Beograd.

Perišić se tereti za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj i Bosni, a Tužilaštvo ga smatra odgovornim za ponašanje brojnih oficira Vojske Republike Srpske i Vojske Republike Srpske Krajine, od kojih su mnogi optuženi pred Tribunalom, a za vreme sukoba u dve bivše jugoslovenske republike bili su na platnom spisku Vojske SRJ.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.