Mlinarski dan: Dalji rast cena pšenice i kukuruza

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Okt.2012, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mlinarski dan: Dalji rast cena pšenice i kukuruza

NOVI SAD -

Tradicionalna stručna mlinarska međunarodna konferencija "Mlinarski dan" održana je danas u Novom Sadu u hotelu "Park", u organizaciji novosadskog zavoda "Mlinpek".

Direktor tog zavoda Milan Skendžić rekao je Tanjugu da se konferencija održava 17. godinu zaredom i da je na "Mlinarskom danu" u Novom Sadu tokom tih godina nastupio veliki broj svetski poznatih stručnjaka iz oblasti mlinarstva.

Ove godine, po Skendžićevim rečima, "Mlinarski dan" je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << okupio oko 200 učesnika iz Srbije i zemalja u regionu, ali i iz Švajcarske, Italije, Francuske, Rusije i drugih zemalja.

Glavni gosti iz inostranstva su predstavnici mađarske mlinske industrije i fakulteta Tehničkih nauka u Segedinu, gde se izučava problematika mlinarstva.

"Ove godine centralna tema su dešavanja na berzi, imajući u vidu sušu koja je zahvatila severnu zemljinu hemisferu", kazao je Skendžić, dodajući da su zbog toga znatno smanjene rezerve žita u svetu, jer se na severnoj hemisferi proizvodi više od polovine žitarica.

Cena žita je, po njegovim rečima, značajno je porasla na svim berzama u svetu, pa i na našoj.

"Pšenica je za poslednjih godinu dana sa 160 evra po toni poskupela na blizu 250 evra", istakao je Skendžić, dodajući da postoje ozbiljne indicije da će cena i pšenice i kukuruza i dalje značajno rasti.

Drugi blok razgovora odnosio se na kvalitet ovogodišnjeg roda žitarica. Konstatovano je da je u Srbiji u poslednjih nekoliko godina zabeležen rast tehnološkog kvaliteta tako da su se pojedine sorte u ovoj godini pokazale odlično i u značajnoj su prednosti nad sortama proizvedenim u zemljama regiona, što do sada nije bio slučaj.

Činjenica da je porastao kvalitet domaćih sorti daje mogućnost, po rečima Skendžića, da se u narednim godinama ostvare veće izvozne kvote.

"Treća tema razgovora je tehnološka edukacija koja ima za cilj osposobljavanje naših kadrova u mlinarstvu za efikasniju preradu i stabilniju proizvodnju kvalitetnog brašna kao sirovine u pekarstvu", rekao je Skendžić, dodajući da se ta edukacija posebno odnosi na deo efikasnije uštede energije.

Poslednji segment razgovora bila je zakonska regulativa tokom kojeg su razmatrani svetski standardi u proizvodnji hrane sa posebnim aspektom na zdravstveno bezbednu hranu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.