Mladima zabraniti vožnju od 23-6h

Izvor: B92, 07.Dec.2014, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mladima zabraniti vožnju od 23-6h"

Ministar Stefanović je rekao da će predložiti da mladi, novi vozači ne mogu upravljati vozilima od 23 h do 6 sati ujutro.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je za Tanjug da će predložiti da izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja novi mladi vozači ne mogu upravljati vozilima od 23 časa do 6 časova ujutru.

Ministar je rekao da je pored kontrole saobraćajne policije potrebno pooštravanje zakonskih mera kako bi se sačuvali životi učesnika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u saobraćaju.

Potpredsednica vlade i ministarska saobraćaja Zorana Mihajlović očekuje na će na sednici Vlade biti odlučeno da bar izmene Nacrta zakona o saobraćaju koje se tiču mladih vozača budu donete po hitnom postupku i da počnu da važi od 1. januara.

"Mladim vozačima biće, izmedu ostalog, zabranjeno da do 21. godine voze automobile jace od 76 konjskih snaga. Očekujem od MUP-a da Nacrt zakona o saobraćaju pregleda i da zajednički na sednici Vlade odlučimo da bar izmene koje se tiču mladih vozača, budu donete po hitnom postupku", rekla je za RTS ministarka Zorana Mihajlović.

Saobraćajna nesreća u kojoj su u subotu noć tri mladića poginula, pokazuje da se stanje ne menja i da hitno mora da se reaguje, rekla je ona.

Nacrt zakona o saobraćajau biće prosleden Ministarstvu unutrašnjih poslova, a Mihajlović veruje i da će početi da važi od 1. januara sledeće godine.

Automobil opasniji od pištolja

Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta, kaže za Danas da će manje nesreća biti kad postane sramota da se vozi pijan i bez dozvole. Prema njegovim rečima, u Srbiji godišnje, život u saobraćajnim nezgodama izgubi šest osoba na 100.000 stanovnika, dok od vatrenog oružja, poginu tri osobe na 100.000.

"Očekujem od MUP-a da izmene pogleda i pregleda i da zajednički na sednici Vlade odlučimo da bar te izmene koje se tiču mladih života, mladih vozača, budu po hitnom postupku, jer je to pitanje života", rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, nema radne grupe MUP-a ili radne grupe Ministarstva saobraćaja, "mi smo jedna Vlada, praktično jedna radna grupa".

"Ja ću ih zamoliti i razgovarati sa premijerom i sa ministrima da bar taj deo oko mladih vozača ide po hitnom postupku, a da sve ovo što jeste obimna izmena i dopuna Zakona o saobraćaju ide malo kasnije, jer to zaista mora da bude u javnoj raspravi", navela je ministarka.

Kada je reč o ograničenju snage motora koji bi vozili mladi, ona je rekla:

"Svakako da ćemo tražiti od MUP-a da nam objasni zašto možda to ne bi bilo u zakonu, ali ja ne vidim razlog da ne učinimo sve da mladi vozači, pre svega, ne ginu".

Mihajlovićeva je naglasila da su "bezbedan auto, bezbedan vozač i bezbedan put - tri faktora jednako važna, nijedan faktor nije manje važan. Prema tome, upravljači puteva i te kako će imati povećane kazne novim izmenama i dopunama zakona, ali vozač mora da bude edukovan".

Povodom polemika o delu nacrta zakona, prema kome će novinari biti kažnjavani za predstavljanje i promovisanje nepropisnog ponašanja u saobraćaju, Mihajlović je rekla da je "to predlog radne grupe da mora nešto da se učini u onom delu koji se zove medijska politika i mi tu od medija očekujemo predloge, ne samo kritiku".

"Svi mediji su bili pozvani, predstavnik UNS-a je bio u radnoj grupi i oni smatraju da je to cenzura medija. Ja sam rekla - slobodno, izvolite popraviti taj član u onom smislu gde treba. Ali važno je da ako postoji reklama, informativni program, gde god se pojavljuje nešto što je protiv Zakona o bezbednosti saobraćaja, i kada vidimo nasilničku vožnju - zašto da ne stoji pre toga da tu ima scena nasilnicke vožnje ili scena koje ugrožavaju bezbednost saobracaja", navela je Mihajlovićeva.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.