Mladima nedostaju informacije o kontracepciji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Apr.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladima nedostaju informacije o kontracepciji

BEOGRAD - Više od polovine mladih u Srbiji - 53 odsto izjasnilo se da nema dovoljno informacija o savremenoj kontracepciji, ali ipak 80 procenata koristi neki vid kontracepcije, saopštilo je danas Udruženje za reproduktivno zdravlje.

Više od 85 odsto mladih u Srbiji navelo je da im je "seks u vezi" veoma važan, a kao najčešće korišćeno kontraceptivno sredstvo navodi se kondom (71 odsto), pilula (devet procenata), dok 20 odsto mladih ne koristi nijedan vid kontracepcije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Najveći porast u informisanju o metodama kontracepcije beleži internet, koga je kao vid informisanja o kontracepciji navelo čak 18 odsto mladih.

Lekaru (27 odsto) i prijateljima (21 procenat) se mladi i dalje najčešće obraćaju za savete o kontracepciji, a roditeljima tek devet odsto ispitanika.

Više od 60 odsto ispitanika je izjavilo da poznaju bar jednu osobu koja se podvrgla abortusu, a čak 90 procenata mladih smatra da bi u osnovnim školama trebalo uvesti predmet seksualno vaspitanje.

Reč je o preliminarnim rezultatima istraživanja koje je Udruženje za reproduktivno zdravlje sprovelo među mladom populacijom u Beogradu, uzrasta od 15 do 35 godina od februara do aprila ove godine.

Prva faza istraživanja rađena je na uzorku od 720 ispitanika, koje Udruženje i dalje sprovodi sa ciljem da se dobije uvid na koje načine može da se unapredi svest, ali i da se preduzmu konkretni koraci u očuvanju reproduktivnog zdravlja mladih u Srbiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.