Mladi koreografi u Narodnom pozorištu

Izvor: RTS, 30.Apr.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mladi koreografi" u Narodnom pozorištu

Premijerno izvedena dva jednočina baleta u okviru obeležavanja Svetskog dana igre. Baleti "Interval" Zorana Markovića i "Viva la vida" Aleksandra Ilića oduševili publiku u Narodnom pozorištu.

Povodom 29. aprila, Svetskog dana igre, na sceni Narodnog pozorišta premijerno su izvedena dva jednočina baleta.

U okviru programa "Mladi koreografi", predstavljen je balet "Interval", Zorana Markovića i balet "Viva la vida", Aleksandra Ilića.

Koreograf Zoran >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Marković kaže da je iskustva osoba koje se ne snalaze u savremenom svetu i odbijaju da se suoče sa realnošću pretočio u balet "Interval".

Ovaj dinamičan balet, sa mnogo pokreta koji podrazumeva savremeni ples i sa muzikom Lajka Feliksa, ostavio je publiku ali i plesače bez daha. Jedan od plesača je, na probi, u trenutku dekoncentracije pao u nesvest.

Drugi deo večeri podsetio je na Meksiko, ali ne zbog gripa, već zbog jedinstvene umetnice Fride Kalo, čiji je stvaralački i lični manir inspirisao koreografa Aleksandra Ilića, da kreira balet "Viva la vida".

"Sve ono što sam ja hteo da kažem kroz tu predstavu to je, da je svaki dan neponovljiv, da je život zaista jedna neponovljiva energija i da treba da se slavi u svakom pogledu, na svaki način u svakoj sekundi", rekao je koreograf Aleksandar Ilić.

Baleti u kojima je publika u Narodnom pozorištu uživala jesu briljantan plesni omaž ljudskoj snazi i istrajnosti, patnji i radosti, suzama i smehu, odigrani sa mnogo emocija i iskrenosti, uz privlačnu muziku iz filma "Frida".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.