Mladi episkopi traže izbor patrijarha

Izvor: Blic, Beta, 28.Sep.2009, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladi episkopi traže izbor patrijarha

Datum održavanja jesenjeg redovnog Sabora još nije određen, ali dve oportune struje arhijereja u Srpskoj pravoslavnoj crkvi već zauzimaju svoje položaje u tihoj, ali suštinskoj borbi - za smenu patrijarha ili protiv nje. Sudeći po snazi glasova u Svetom sinodu, vrhovnoj izvršnoj crkvenoj vlasti, prevagu ima struja koju predvode mlađi arhijereji.



Oni se zalažu ne samo za to da se redovno zasedanje održi što pre već i da se pretvori u izborno.

Oni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << žele novog patrijarha koji bi aktivno mogao da učestvuje u radu Crkve i pravog predsedavajućeg Sinoda. U tom svetlu sagledava se i najnoviji razdor među članovima Svetog sinoda koji je nastupio na sednici održanoj krajem prošle sedmice. Kako je „Blic” pisao, trojica članova, bački Irinej, hercegovački Grigorije i dalmatinski Fotije ponudili su ostavke, protiveći se pokušaju mitropolita Amfilohija da u sadejstvu sa jednom političkom strankom odloži posetu Medvedeva i utiče na njegovo obraćanje Srbima.

- Čak i kada je reč o tome da li treba birati novog patrijarha ili ne, tu nije reč ni o kakvom ratu arhijereja. To je obično sukobljavanje mišljenja. Nismo svi izašli ispod foto-kopir mašine da mislimo jednako. I razilazimo se oko mnogih pitanja, ali i postižemo dogovor. To nije razlog da iko pomisli da postoji opasnost od raskola u Crkvi - kaže naš izvor iz Patrijaršije.

Sukob mišljenja postoji, i to oko više tačaka, pa i oko toga treba li uopšte održati jesenje zasedanje Sabora ili ne, jer kako jedni kažu, „kakav je to Sabor kojim ne predsedava patrijarh, koji ne može da donese niti jednu ozbiljniju odluku, već samo da se bavi dnevnim pitanjima o kojima može da odlučuje i Sinod”.

Sada je jasnije kada se čuje da neki arhijereji kažu: Datum još nije određen, a možda ga i ne bude.

Drugi pak tvrde: Sve što je redovno, ima i da se održi.

Ono što je zasad izvesno, vanrednog Sabora neće biti.

- Samo ako patrijarh umre - kažu u Patrijaršiji.

Do sada je bilo više pokušaja da se redovno zasedanje Sabora pretvori i u izborno, a konačno, krajem oktobra 2008. patrijarh Pavle je uputio pismo Saboru u kome umoljava arhijereje SPC da mu na zasedanju zbog zdravstvenog stanja i nemoæi odobre povlaèenje s trona. Međutim, na novembarskom redovnom zasedanju nije izabran novi patrijarh. Neke vladike čiji su glasovi bili potrebni kako bi Sabor prerastao u izborni nisu ispoštovale molbu Njegove svetosti.

Na ovogodišnjem majskom zasedanju iznova je pokrenuto pitanje izbora. Ali sve se završilo umoljavanjem vladika da patrijarh ostane poglavar.

Polarizacija stavova potrajaće sve do novog zasedanja Sabora, koje će najverovatnije biti održano u oktobru ili novembru. Jedna grupa vladika, iako nema svog kandidata, i dalje želi novog patrijarha u nastojanju da se u Crkvi zavede red. Nije tajna da taj stav podržavaju vladika braničevski Ignjatije, vladika dalmatinski Fotije, zahumsko-hercegovački Grigorije, gornjokarlovački Gerasim i deo vladika iz dijaspore. S druge strane nalaze se vladike okupljene oko vladike zvorničko-tuzlanskog Vasilija Kačavende, vladike mileševskog Filareta" I oni bi, međutim, veruju mnogi, glasali za izbor novog patrijarha samo da su ubeđeni da će njihov favorit biti i pobednik.

Vladike se spore i oko bogosluženja. Dok jedni smatraju da liturgija treba da se vrši na način kako se to čini i sada, drugi insistiraju da neminovno mora da pretrpi izmene.

Moskva ili Carigrad - još jedan sukob mišljenja. Ali upravo iz Moskve, nakon čitavog niza nesuglasica, stiže poziv na jedinstvo. Doduše, kasnije je, smatra se pod pritiskom, prosledilo i pojašnjenje - poziv se odnosi na jedinstvo duha među pravoslavnim crkvama.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.