Mladi aktivni u političkom životu

Izvor: Blic, 02.Feb.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladi aktivni u političkom životu

Politički aktivizam kod mladih vezan je za obrazovanje i oni koji studiraju ili su završili fakultet i višu školu čak su i do pet puta više politički aktivniji od onih koji imaju samo osnovnu ili srednju školu, pokazuje istraživanje Centra za slobodne izbore i demokratiju za Ministarstvo omladine i sporta.

Izvršni direktor CeSID Zoran Lučić rekao je da je istraživanje, koje je rađeno na reprezentativnom uzroku od 4.794 ispitanika uzrasta od 15 do 30 godina, pokazalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da mladi aktivno učestvuju u političkom, a još više privrednom životu, kao i da su spremniji na rizike u odnosu na ostalu populaciju.

Programski direktor CeSID-a Đorđe Vuković istakao je da je aktivizam kod mladih prepoznat kao poželjan tip ponašanja i da su naši mladi prema stepenu aktivizma veoma slični vršnjacima u zemljama EU.

U drugom krugu predsedničkih izbora u Srbiji, u nedelju, 3. februara, birači će moći da glasaju za jednog od dva kandidata na izbornoj listi - SRS Tomislava Nikolića i DS Borisa Tadića. Glasanje je tajno, a svaki birač glasa lično i to samo jedanput tako što zaokružuje redni broj ispred imena kandidata za koga glasa. Glasanje će biti moguće od sedam do 20 sati, a biračima koji se zateknu na biračkom mestu u trenutku njegovog zatvaranja biće omogućeno da glasaju. Identitet se dokazuje važećom ličnom kartom, pasošem ili vozačkom dozvolom. CeSID će tokom održavanja drugog kruga izbora izveštavati o toku sprovođenja izbora i saopštavati podatke o odzivu građana, a prve procene CeSID su najavljene za 21 sat, a za 22.30 i konačne procene rezultata.

Izborna tišina u svetu

Izborna tišina, koja je u Srbiji u ponoć stupila na snagu ne postoji u SAD, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Kanadi. Francuzi glasaju obično nedeljom, a političari se povlače i mediji ćute od petka u ponoći pa do zatvaranja birališta. U Španiji se izborna tišina zove „dan za razmišljanje", počinje dan pre izbora i prestaje s njihovim završetkom. U Argentini su zabranjene tokom ćutnje čak i pozorišne priredbe, ali i točenje alkohola. Tišina u Poljskoj traje od ponoći dan pred izbore, a za kršenje ćutnje predviđena je kazna od 140.000 do 280.000 evra. U Rumuniji je zakonom predviđeno da izborna tišina traje tri dana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.