Mještani Debeljaka sami saniraju klizišta

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Okt.2015, 21:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mještani Debeljaka sami saniraju klizišta

BANJALUKA - Pojedini mještani u banjalučkom naselju Debeljaci sami saniraju klizišta, a strahuju da bi ih nove padavine mogle opet aktivirati.

Slavko Novaković, mještanin kojem se ranije klizište aktiviralo svega nekoliko metara od kuće i odnijelo dio puta, kaže da je do sada dovezao ogromne količine materijala za nasip.

"Prošle godine klizište se pojavilo prema prilazu kući i na dijelu puta. Do sada sam svojim sredstvima nasuo od 60 do 70 kamiona nasipa. >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Tražio sam pomoć u Vladi RS, ali kažu da je to u nadležnosti lokalne zajednice. Međutim, u Gradskoj upravi nisam uspio da dođem do nadležnih, pa više nisam smio čekati", priča nam Novaković.

Nasip pokušava da spriječi dalji odron zemlje. Kod njegovog komšije Rajka Vukomanovića klizište je iznad kuće, ali ga posljednje kiše, srećom, nisu pokrenule.

"Od maja prošle godine se pojavilo klizište. Zemlja se bila odronila uz kuću u visini od oko metar i sami smo platili bager da to otkloni. Planiram da saniram klizište, ali za sada nemam sredstava", rekao je Vukomanović, čije domaćinstvo ima četiri člana.

U Gradskoj upravi nedavno su rekli da je na području grada sanirano više klizišta.

"Radimo na pet do šest klizišta na prostoru grada, a desetak ih je u završnoj fazi. U seoskim područjima rade se četiri klizišta, a takođe se završava desetak. Mislim da ćemo do kraja oktobra sanirati sva klizišta koja su u prioritetu za ovu godinu" , rekao je Zoran Novaković, načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja.

Dodao je da se radi i na projektnoj dokumentaciji za dodatna klizišta na putnoj komunalnoj infrastrukturi, te da bi do kraja sljedeće godine trebalo da budu sanirana sva klizišta, ali da to opet zavisi od budžeta.

Kada su u pitanju klizišta na privatnim posjedima, Novaković kaže da ona nisu u nadležnosti grada, te da su za sada spremni pomoći savjetodavno jer grad nema mogućnosti da ih rješava osim ukoliko u nekim boljim vremenima ne bude grantova.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.