Mitropolit zamolio Lukašenka: Nema smisla

Izvor: B92, 14.Avg.2020, 17:01

Mitropolit zamolio Lukašenka: Nema smisla

Poglavar Beloruske pravoslavne crkve mitropolit Minski i Zaslavski Pavel tražio je od predsednika Aleksandra Lukašenka da zaustavi nasilje, piše Sputnjik.

Mitropolit je istakao da, prema crkvenim pravilima, nema prava da se meša u politiku, ali da može preneti molbe vernika.

"Mislim da Aleksandar Lukašenko odlično poznaje situaciju u zemlji. Ništa ne savetujem, samo mogu da ga zamolim da učini sve moguće kako ovo nasilje ne bi prouzrokovalo novo nasilje", poručio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je beloruski mitropolit.

On je dodao da je video momente kada su vojska i policija nepravedno vređali ljude.

"Razumem da je sada teško. Ali ipak mora postojati neki takt. Imamo i Ustav i zakone. Prosto tako primenjivati silu prema onima koji su nenaoružani, verovatno nema smisla", rekao je mitropolit i dodao da se nasilje ne može pobediti nasiljem.

On je dodao da ga raduje vest da su počeli da puštaju na slobodu uhapšene demonstrante.

Mitropolit se istovremeno obratio i demonstrantima, rekavši da i od njih mnogo zavisi, kao i da agresivan način izražavanja mišljenja dovodi do toga da se policija ne ponaša kako treba.

Podsetimo, protesti u Belorusiji ne jenjavaju od nedelje, kada je na predsedničkim izborima još jednom pobedio Aleksandar Lukašenko. Do sada je jedna osoba poginula, dok je veći broj povređen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.